KDH je pre dôchodcov, jeho pomalý pád sa už nedá zastaviť. A môže za to…

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Súčasťou KDH bol kedysi aj Radoslav Procházka. Keď bolo pred prezidentskými voľbami, jeho popularita začala rásť. Procházka je teraz predsedom Siete, ktorá je v predvolebných prieskumoch druhá za Smerom. Aj táto strana sa teda mohla podpísať pod úpadok KDH.

    Historicky najťažšia konkurencia

    Podľa podrobných výsledkov agentúry Focus sa z elektorátu KDH vytrácajú najmä ženy, ale aj voliči medzi vekom 18 až 34 rokov. Teraz má hnutie vyše 60 percent voličov vo veku nad 55 rokov. Okrem Siete je však pre hnutie strašiakom nielen OĽaNO, ale i národniari zo SNS. „Je to pre nich asi historicky najťažšie konkurenčné prostredie, lebo ten pretlak je hlavne na konzervatívnej strane politického spektra – či je to Sieť, SNS, alebo OĽaNO, a bola to aj NOVA,“ okomentoval situáciu pre Denník N Martin Slosiarik z Focusu.

    Podľa neho sa mohlo stať, že to, čo nenašli voliči pri KDH, napríklad uspokojenie po ekonomickej stránke, sa ukázalo byť potenciálom pre Sieť. Tá totiž prichádza s ekonomickým i sociálnym programom. Okrem toho, KDH bolo podľa Slosiarika aj hnutím pre časť národne orientovaných voličov, preto im nemusí robiť problém prikloniť sa k SNS. „Ponuka nových strán je teraz oveľa väčšia,“ uvedomuje si Pavol Hrušovský, bývalý predseda hnutia.

    Kontroverzný návrh im voliči vyhadzujú na oči

    Podpredseda KDH Július Brocka však za tým šípi aj niečo iné. Posledný pokles popularity podľa neho môže súvisieť s kontroverzným návrhom trojice poslancov, medzi ktorými bol aj Jozef Mikloško, o zákaze umelého oplodnenia s možnosťou trestného stíhania. Priznal, že niektorí voliči im to vyčítajú.

    Slosiarik však nevidí pre hnutie príliš svetlú budúcnosť. „Ak majú v tej štruktúre výrazne veľa ľudí v dôchodkovom veku, je prirodzené, že ich časom budú strácať aj pre úmrtnosť. Pokiaľ sa elektorát nebude dopĺňať strednými a mladšími, bude prirodzene zanikať. Pred KDH je preto veľká úloha nájsť si nových voličov. Ďalšie voľby by mohli byť pre nich už rozhodujúce,“ predpovedá.

    - Reklama -