K utečencom sa v Česku správajú ako k väzňom. Nikto nevie, čo s nimi bude

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    O situácii v Česku informoval web iDNES.cz. Zariadenia Bělá – Jezové, Vyšné Lhoty a Zastávca pri Brne. To sú miesta, kam vozia utečencov, ktorí spáchali priestupok. Tým je prekročenie územia Českej republiky bez platných víz.

    Papier v češtine

    Podľa informácií, ktoré serveru poskytli dobrovoľníci a právnici, však utečenci nemajú žiadne informácie o tom, prečo v zariadeniach skončili, ani čo s nimi bude. Ak je utečenec zaistený, polícia by mu mala zabezpečiť tlmočníka. To sa však nekoná. Ľudia, ktorí prichádzajú do Európy z Blízkeho východu či Afriky, vraj nemajú ani základné informácie. Ako uviedla Tereza Bártová z Organizácie pomoci utečencom, od polície dostali zadržaní len papier s rozhodnutím o zadržaní, avšak v češtine. Utečenci teda nerozumejú, prečo sa v zariadeniach nachádzajú a čo sa s nimi bude diať. Ďalším problémom je aj to, že keď už majú zabezpečené tlmočenie, nie je to korektné. Somálčanom trebárs prekladá tlmočník po arabsky, hoci oni túto reč nevedia. „Keď pochopia, že sú zaistení na tridsať dní, nikto im nepovie, že ich pobyt sa pravdepodobne ešte predĺži,“ cituje Bártovú server.

    Prídu aj o peniaze

    Utečencom v ich neľahkej situáciu pomáhajú nezištne aj právnici, napríklad so spísaním žaloby. Podľa advokáta Jana Procházku sa často ukazuje, že vo väčšine prípadov títo ľudia zaistení byť nemali. Aj podľa Dublinského dohovoru by sa mali vracať do krajiny, v ktorej boli skôr, napríklad do Maďarska. To sa však nedeje. Podľa štatistík ministerstva vnútra ČR z 258 zadržaných utečencov sa tak stalo len v jednom prípade. Väčšina z nich išla ďalej na Západ, avšak o istú finančnú čiastku ľahšia, keďže si za pobyt v zariadení musela platiť.

    Neziskovky si myslia, že držanie utečencov v takýchto zariadeniach je protiprávne. Zaistenie má totiž slúžiť k presunu ľudí, ak sa to nedá, nemajú ich prečo držať. Okrem toho je podľa Bártovej prekročenie hraníc jediným priestupkom, za ktorý za zatvára, v tomto prípade do detenčného zariadenia. Preto podávajú žaloby, čo sa javí ako úspešné.

    Originálny článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -