K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, Kažimír ani premiér Fico nie sú. Poriadna kritika advokáta rodiny Baťovcov

    0
    Budova ministerstva spravodlivosti (Autor: SITA)

    „Slováci si takú vládu, ako je tá Ficova, nezaslúžia. K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, minister financií ani premiér po tom, čo predviedli v prípade sudcu Tomíka, nie sú,“ tvrdí Tomáš Pecina v rozhovore pre portál Biztweet. Podľa advokáta Baťovcov je nemysliteľné, že slovenská justícia zrušila rozsudok z roku 2013, podľa ktorého bolo znárodnenie majetku rodiny Baťovcov neoprávnené.

    Zrušenie rozhodnutia senátu pod vedením sudcu Pavla Tomíka Krajským súdom v Bratislave bolo podľa Pecinu „popretím všetkých zásad spravodlivého procesu a vydalo svedectvo o tom, nakoľko je slovenská justícia v područí vlády, na ktorej by mala byť – aspoň na papieri – nezávislá“. Pecina tvrdí, že ani v Českej republike nie je s justíciou všetko v poriadku, ale to, čo sa deje na Slovensku, je podľa neho nemysliteľné. „Sudcovská nezávislosť sa v našej krajine rešpektuje a žiadny politik by si takto šikanovať sudcu nedovolil. Bohužiaľ, Slovensko sa tu predstavilo skôr ako ázijská než európska krajina,“ tvrdí advokát rodiny Baťovcov.

    Dotiahnu to až k ESĽP

    Zrušenie rozsudku slovenskej justície z roku 2013 by však nemalo mať vplyv na rehabilitáciu rodiny Jana Antonína Baťu. „Pražské rozhodnutie, ktoré je osem rokov právoplatné, spochybnené akýmkoľvek postupom slovenskej vlády byť nemôže; z toho obavy nemám,“ domnieva sa Tomáš Pecina.

    Proti samotnému zrušeniu rozsudku, ktorý uznal znárodnenie majetku Baťovcov za neoprávnené, už advokát rodiny podal „ústavnú sťažnosť a v prípade neúspechu bude ako samozrejmý krok nasledovať sťažnosť k ESĽP (Európskemu súdu pre ľudské práva) do Strassbourgu“.

    Slovensko Baťovcov neodškodní

    Slovenské ministerstvo financií dalo podľa Biztweetu jasne najavo, že Baťovcov neodškodní, ale ani neprejavilo ochotu komunikovať s advokátom rodiny. „Žiadne také rokovania neprebehli, a pokiaľ nebude slovenská vláda rešpektovať zákon, je ťažko mysliteľné, že by sa niekto z rodiny Baťovcov k podobnému kroku privolil. K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, títo páni po tom, čo predviedli v prípade sudcu Tomíka, nie sú,“ myslí si advokát Tomáš Pecina.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -