K identifikácii Abriniho dopomohol aj softvér od FBI

    0
    Mohamed Abrini (Autor: SITA)

    Vyšetrovatelia sa po útokoch z 22. marca snažili odhaliť totožnosť “muža v klobúku”, tretieho atentátnika, ktorý z letiska ušiel. Od začiatku čelili viacerým problémom, pričom analyzovali odtlačky prstov a stopy DNA a záznamy z letiskových kamier. 
    Na nich bolo vidno, ako sa po boku samovražedných atentátnikov Najima Laachraouiho a Ibrahima Bakraouiho pohyboval ešte tretí muž. Vyšetrovatelia mali podozrenie, že ide o Abriniho, úplnú istotu však nemali. 

    Belgickým úradom preto podal pomocnú ruku práve FBI. Američania belgickej polícii ponúkli použitie počítačového programu Next Gen Identificatiom System. Ide o špeciálne vyvinutý softvér na rozpoznávanie tvárí. Program porovnal zábery z letiska a staršie Abriniho zábery a potvrdil, že záhadným mužom v klobúku je naozaj on. Polícia Abriniho a ďalších mužov zatkla minulý týždeň. Tento štvrtok súd v Bruseli nariadil ďalší mesiac vyšetrovacej väzby pre Abriniho a pre ďalších piatich podozrivých v prípade vyšetrovania teroristických útokov v Bruseli a Paríži. 

    Po zadržaní sa Abrini pod tlakom dôkazov priznal, že on je “mužom v klobúku”. Belgická prokuratúra ho obvinila z vrážd, pokusov o vraždu a účasti na aktivitách teroristickej skupiny v súvislosti s útokmi v Bruseli a tiež v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra 2015.

    - Reklama -