Justícia sa opäť uzatvára, tvrdí VIA IURIS

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Hoci sa uchádzači z iného ako justičného prostredia môžu stále stať sudcami, musia od nového roka ako podmienku účasti na výberovom konaní absolvovať tzv. prípravné vzdelávanie v Justičnej akadémii. Vzdelávanie však ešte vôbec neprebieha. Upozorňuje na to mimovládna organizácia VIA IURIS. Ako sa uvádza v tlačovej správe, prvé takéto semináre sú plánované na jar. Justiční čakatelia a vyšší súdni úradníci, ktorí vykonávali funkciu menej ako rok, a advokáti, notári, prokurátori, sa tak na práve prebiehajúce výberové konania prihlásiť nemôžu.

    VIA IURIS zdôrazňuje, že splnenie tejto podmienky bolo schválené už v decembri 2014 v rámci novely zákona o sudcoch. Toto ustanovenie nadobudlo účinnosť 1. januára. Rada Justičnej akadémie sa podľa VIA IURIS touto témou zaoberala až v decembri 2015. Prvý kurz bude od marca a prvé potvrdenia o absolvovaní by tak mali byť účastníkom – uchádzačom o funkciu sudcu, udelené až v druhej polovici apríla.

    Uchádzači z iných právnických profesií tvoria asi štvrtinu zúčastnených aj úspešných uchádzačov vo výberových konaniach na funkciu sudcu. Nečinnosťou kompetentných inštitúcií tak táto skupina uchádzačov svoje právo na prístup k verejnej funkcii na práve prebiehajúce výberové konania využiť nemôže. VIA IURIS je toho názoru, že vyhlásené výberové konania by nemali prebehnúť pred ukončením aspoň prvého prípravného vzdelávacieho seminára. Za iných okolností by potom bolo porušené právo uchádzačov z iných právnických profesií na prístup k verejnej funkcii za rovnakých podmienok. Justičná akadémia by mala zvážiť presunutie vzdelávania na skoršie termíny.

    Prípravné alebo tzv. adaptačné vzdelávanie sa má realizovať v troch dvojdňových seminároch počas pracovných dní, pričom za každý z nich musí uchádzač uhradiť poplatok 122,20 eura. Potvrdenie o účasti na adaptačnom vzdelávaní vydá akadémia, ak účastník absolvuje minimálne päť dní vzdelávania z celkového počtu šiestich dní. Hoci sú formálne výberové konania otvorené aj uchádzačom z iných právnických povolaní, zavedenie prípravného vzdelávania v tejto forme ich podľa VIA IURIS znevýhodňuje v porovnaní s uchádzačmi z justície. Konanie prípravného vzdelávania v pracovnom čase a za poplatok môže uchádzačov z iných právnických profesií odradiť, čo je v rozpore so snahou otvoriť justíciu aj pre uchádzačov pracujúcich mimo justície. VIA IURIS spochybňuje efektívnosť a potrebu takéhoto vzdelávania pre všetkých uchádzačov, aj tých neúspešných vo výberových konaniach. Navrhuje preto, aby sa prípravné vzdelávanie týkalo iba úspešných uchádzačov výberových konaní, ktorí budú predložení Súdnej rade na prerokovanie, uzatvára sa v tlačovej správe.

    - Reklama -