Júnový pochod Bratislavou odporcom utečencov nestačil. V polovici septembra chystajú ďalší. Tentokrát aj proti islamu a imperializmu USA

0
Protest proti utečencom v Bratislave z 20.06.2015 (Autor: ReproFoto: youtube)

Udalosť, ktorú na Facebooku založila skupina Alternatívna cesta, je naplánovaná na sobotu 12. septembra. Účastníci protestu chcú vyraziť do mesta z bratislavskej hlavnej stanice ako pri júnovom proteste. Pochod Bratislavou sa má začať o 15.00 h. Organizátorom protestu proti islamizácii Európy je znova Lukáš Kopáč, ktorý je zakladateľom blogu aj facebookovej skupiny Alternatívna cesta a ktorý stál aj za júnovým protestom proti utečencom.

Lukáš Kopáč je známa postava slovenskej krajnej pravice. Je ho vidieť na takmer všetkých demonštráciách proti migrantom a na svojom blogu prezentuje svoje radikálne názory namierené proti Rómom, homosexuálom, Židom a ďalším menšinám. Júnový protest, ktorý Kopáč zvolal do Bratislavy, bol zameraný len proti utečencom a ich príchodu na Slovensko. Tematika nadchádzajúceho pochodu sa však odvtedy rozrástla. Už nejde len o odpor voči migrantom. Tentokrát sa účastníci stavajú aj proti islamu a Spojeným štátom. Podľa Kopáča je „zločinný imperializmus USA jednou z hlavných príčin súčasnej imigračnej krízy v Európe“.

Radikáli žiadajú neutralitu Slovenska

Organizátori pochodu s názvom „Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA“ nie sú však len proti utečencom, moslimom a imperializmu USA. Prekáža im aj členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii a žiadajú trvalú neutralitu štátu. „Agresívna politika Spojených štátov vo svete naďalej ohrozuje stabilitu a prosperitu Európy. Nezabúdajme, že od skončenia vietnamskej vojny sa práve vojenské jednotky USA opakovane zúčastňovali na intervenciách, ktorých výsledkom bolo zväčša zbytočné krviprelievanie a nestabilita dotknutých krajín. Aktuálny masový príliv afrických a moslimských imigrantov do Európy je ich priamym dôsledkom,“ píše organizátor pod udalosťou na Facebooku.

O udalosti „Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA“ sa viac dočítate  TU

Využívajú nespokojnosť ľudí

Organizátori antiimigračného a zároveň aj antiislamského pochodu Bratislavou chcú podľa vlastných vyjadrení nadviazať na júnový pochod, na ktorom sa podľa odhadov zúčastnilo takmer 10-tisíc ľudí. Tentokrát chcú, aby prišlo ešte viac ľudí. Pravdepodobne aj preto rozšírili tematiku pochodu o odpor voči islamu a Spojeným štátom. „Organizátori sú zoskupením nespokojných ľudí, ktorí aj keď nemajú jednotné politické názory, spája ich úsilie chrániť záujmy Slovenka. Na protestnej akcii sú vítaní všetci nespokojní Slováci bez ohľadu na politické tričko, pričom môžu vystúpiť aj s príhovorom. Protest je nadstranícky, no organizátori odmietajú účasť všetkých politikov, ktorí sa po roku 1989 podieľali na likvidácii a okrádaní slovenského národa,“ uviedli organizátori pochodu na Facebooku.

Radikálov na Slovensku pribúda

Pravicoví extrémisti alebo, ak chcete, ultrapravičiari boli na Slovensku vždy a polícia o nich dobre vie. So stále väčším počtom utečencov, ktorí prichádzajú do Európy, však rastie aj počet ľudí, ktorí sa k nim stavajú chrbtom a sú proti tomu, aby u nás migranti zostali. Spoločnosť sa týmto spôsobom radikalizuje a pribúdajú polovojenské zoskupenia, ktoré vyhlasujú, že v prípade neschopnosti vlády alebo kolapsu štátu prevezmú úlohy polície a armády. Organizácie, akou je napríklad Akčná skupiny Vzdor Kysuce, ktorej lídrom je Marián Magát, si dávajú za cieľ zastaviť príchod utečencov na Slovensko a otvorene prezentujú radikálne postoje k riešeniu problému masovej migrácie. Marián Magát prezentoval svoje názory aj na proteste proti utečencom v Prahe, kde ho však zatkli a po vypočutí prepustili. Česká polícia ho obvinila z podnecovania nenávisti, za čo mu v prípade dokázania viny hrozia dva roky za mrežami.

Prejav a zatýkanie Mariána Magáta v Prahe si môžete pozrieť TU

- Reklama -