Juncker zvolil na V4 naozaj nečakanú taktiku. Pozrite sa, ako si chce zabezpečiť, že nepôjdeme proti Bruselu

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    V liste datovanom 2. októbra a adresovanom lídrom Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska Juncker zdôraznil “najvyššiu dôležitosť” jednoty EÚ, poznamenanej spormi ohľadom migrácie a iných záležitostí, ako aj brexitom.

    Zatiaľ čo Praha a Bratislava sa niekedy držia umiernenejšieho tónu, Varšava a Budapešť majú neustále vážne nezhody s Európskou komisiou v Bruseli, ako aj s Nemeckom a Francúzskom ohľadom toho, čo Únia stále viac považuje za porušovanie demokratických pravidiel z ich strany, uvádza Reuters.

    Juncker navrhol večeru s lídrami Vyšehradskej štvorky v Bruseli na 18. októbra pred summitom EÚ (19.-20. októbra). Vyjadril pritom potrebu vybudovať “jednotnejšiu, silnejšiu a demokratickejšiu Európu” aj napriek odchodu Veľkej Británie z EÚ.

    “Domnievam sa, že zachovanie jednoty (zostávajúcej) dvadsaťsedmičky má v tomto procese najvyššiu dôležitosť,” uviedol predseda EK.

    Východné štáty, osobitne Poľsko a Maďarsko, odmietajú program EÚ pre všetky členské štáty, aby prijali utečencov po ich masovom príleve v rokoch 2015-16 – väčšinou moslimov z Blízkeho východu a Afriky.

    Medzi ďalšie predmety sporu patrí aj reforma pracovného práva EÚ, ktorá podľa Francúzska a niektorých ďalších západných štátov dáva nespravodlivú konkurenčnú výhodu lacným pracovníkom z východu Európy, pripomína agentúra Reuters.

    - Reklama -