Juncker zase vo forme. Nad tým, čo stváral v europarlamente, zostáva rozum stáť

    0
    Juncker bozkáva podpredsedu EK Timmermansa počas mimoriadneho zasadnutia europarlamentu po brexite (Autor: TASR)

    Na, jemne povedané, netradičné správanie Junckera si už mohli všetci zvyknúť. V septembri minulého roka obletela svet fotografia, na ktorej bozkával predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza. Písali sme o tom TU. To isté urobil Juncker i dnes, keď sa europarlament stretol, aby rokoval o veľmi vážnej téme – brexite.  Za obeť svojho bozku na čelo si však pre zmenu vybral prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa (tento moment zachytáva titulná fotografia článku). Na tomto Junckerovom správaní nie je nič nečakané, prekvapujúce však je, čo sa odohralo mimo oficiálnej rozpravy k brexitu.

     V rozprave totiž Juncker mimoriadne tvrdo vystúpil proti Nigelovi Farageovi, lídrovi britských euroskeptikov. „Toto je poslednýkrát, čo tu tlieskate,“ odkázal zástancom brexitu. „Som prekvapený, že ste tu… Presadzovali ste odchod, britskí voliči hlasovali za odchod. Čo tu vôbec robíte?“ vybehol pred zapnutými kamerami na Faragea, ktorý je stále poslancom v Bruseli. O to prekvapujúcejšie sú však fotografie, taktiež z dnešného zasadnutia europarlamentu, na ktorých vidno, ako sa šéf Európskej komisie v skutočnosti s Farageom zvítal. Rozhodne to nevyzeralo na prekvapenie či výčitku, čo tam vôbec robí. Široký úsmev, objatie, zdalo sa, že veľa nechýba, aby došlo aj k povestnému bozku.

    Juncker pred kamerami kritizuje Faragea a pýta sa, čo vôbec robí v europarlamente. 

    U šéfa Európskej komisie to zďaleka nie je prvýkrát, čo svojím správaním vyvolal rozruch. V médiách sa veľa špekulovalo o jeho nadmernom konzumovaní alkoholu. Prečítať si o tom môžete TU. Alebo láskavé zvítanie Junckera s Farageom znamená skôr to, že ich vzťah nie je zďaleka taký napätý, ako ho pred voličmi prezentujú?

    Juncker (vpravo) sa zvítava s Farageom na zasadnutí europarlamentu. Foto: TASR

    - Reklama -