Juncker vylúčil ďalší odklad brexitu

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Juncker približne polhodinu po tom, ako stál po boku britského premiéra Borisa Johnsona na tlačovej konferencii v Bruseli, povedal, že “vylučuje” akýkoľvek ďalší odklad brexitu.

    Agentúra AP pripomína, že Británia už mala EÚ opustiť 29. marca, ale došlo k dvom odkladom po tom, ako britský parlament odmietol predošlú dohodu vyrokovanú Johnsonovou predchodkyňou Theresou Mayovou.

    Podľa Junckera už nie je žiadny dôvod na ďalší odklad brexitu. Odchod Británie z EÚ ho však zarmucuje.

    Konečné rozhodnutie o prípadnom odklade však nezávisí od Junckera. Rozhodnutie bude na lídroch 27 členských štátov EÚ, či povolia odklad brexitu, ak ani novú dohodu neschváli britský parlament.

    Britský premiér Johnson čelí náročnej výzve, či parlament podporí jeho dohodu po tom, ako ju odmietli jeho spojenci zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

    Británia a Európska únia dosiahli dohodu o brexite vo štvrtok pred summitom Európskej rady, ktorá sa má venovať aj otázke brexitu.

    Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s Johnsonom označil dohodu sa spravodlivú a vyváženú. Podľa jeho slov ochráni jednotný trh EÚ a prináša istotu tam, kde brexit prináša neistotu. Pripomenul však, že dohodu ešte musia schváliť Európsky parlament a aj britský parlament.

    Dohoda podľa Johnsona ochráni mierový proces v Severnom Írsku a umožní Británii uskutočniť brexit. “Dúfam, že poslanci britského parlamentu sa zjednotia a uskutočnia brexit bez ďalšieho odkladu, aby sme sa mohli sústrediť na priority britských občanov,” povedal premiér.

    Dolná komora britského parlamentu zasadne 19. októbra prvýkrát v tomto storočí mimoriadne v sobotu – aj preto, aby hlasovala o dosiahnutej revidovanej dohode o odchode Británie z Európskej únie.

    Poslanci mimoriadne zasadnutie schválili vo štvrtkovom hlasovaní, uvádza agentúra AFP a pripomína, že ide o len piate sobotňajšie zasadnutie britského parlamentu od predvečera vypuknutia druhej svetovej vojny.

     

    - Reklama -