Juncker si postavil hlavu. O odchode Grécka zo Schengenu nechce ani počuť

    0
    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: SITA)

    “Nevedel by som si predstaviť, že by Grécko odišlo z eurozóny. To platí aj pre schengenský priestor,” citovala vyjadrenia Junckera na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu agentúra APA. 

    Juncker tiež uviedol, že Grécko musí rýchlo odstrániť nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, na ktoré poukázala EK. Zdôraznil, že nejde o stigmatizovanie Grécka, ale o pomoc tejto krajine. Spoločné predpisy musia byť dodržiavané a uplatňované, “len tak môžeme zachrániť Schengen”, vyhlásil. 

    Utečenecká kríza je podľa Junckera “čoraz viac krízou európskej solidárnosti”. V tejto súvislosti šéf EK vyzval členské štáty EÚ aj na dodržiavanie finančných prísľubov. Pripomenul prisľúbené tri miliardy eur na podporu utečencov pre Turecko a konštatoval, že vo zvereneckom fonde EÚ pre pomoc Sýrii chýba 448 z 500 miliónov eur, ktoré majú poskytnúť členské štáty – a podobná je situácia aj pri zvereneckom fonde pre Afriku. 

    Holandský minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Rady EÚ Bert Koenders potvrdil, že na summite EÚ 18. a 19. februára budú hlavnou témou naliehavé otázky súvisiace s utečeneckou krízou. 

    - Reklama -