Juncker si je trochu podobný s Kaliňákom, tvrdí komentátor. Bude sa tu preto cítiť lepšie ako doma?

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Martin Hanus vo svojom komentári na portáli Postoj.sk začína rozprávať príbeh predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera od roku 2014, keď Elmar Brok prišiel s nápadom, aby už šéfa Európskej komisie neurčovali šéfovia vlád, ale európski občania. „Pretože inak sa tie Spojené štáty európske nevybudujú,“ píše a približuje ďalej koniec roka 2013, keď si Jean-Claude Juncker musel zvykať na opozičné lavice, lebo skončil vo funkcii premiéra Luxemburska, kde pôsobil od roku 1995.

    Aj napriek spojitosti s tajnými informáciami a šéfom luxemburských tajných Marcom Milleom, ktorý si nahral jeho rozhovor s Junckerom, kde bol expremiér veľmi vulgárny a agresívny a rovnako aj informáciám, že sa Luxembursko stalo počas jeho vládnutia daňovou oázou pre zahraničné giganty, ktoré ušetrili na daniach veľké sumy, sa stal Juncker na jar 2014 kandidátom ľudovcov na post Európskeho komisára a bol úspešný. Po nástupe do funkcie sa prevalila kauza Luxemburg Leaks, ktorá by podľa slov Hanusa ešte pár týždňov predtým znamenala koniec jeho európskych ambícií.

    Kauzu Luxemburg Leaks prirovnáva Hanus k obdobe Panama Papers. Zdvihnuté prsty za odstúpenie Junckera začali prichádzať aj od európskych ľudovcov, „lebo s takýmto profilom môže ťažko garantovať svoju pozíciu ako strážcu európskych záujmov, vrátane toľko potrebného boja proti podvodným daňovým schémam, no rozruch pomerne rýchlo ustal“, píše Hanus a vysvetľuje dôvody rýchleho útlmu rozruchu – „jednak niet tej európskej verejnosti, ktorá by ho mohla vytvoriť, a takisto, šéfom európskych vlád sa pri všetkých problémoch, ktoré sa rútili na Európu, nechcelo otvárať ďalší“.

    Ako v závere konštatuje, Juncker sa síce stal veľkým predsedom Európskej komisie, jeho politická váha sa ukázala ako slabá. „Je to tiež žoviálny chlapík, ktorý obšťastnil Európanov scénami, pri ktorých zlé jazyky hovoria, že bol pod parou, my sa prikláňame k názoru jeho hovorcu, že sa tak správa, lebo má jednoducho ´coolový´ prístup k ľuďom,“ píše Hanus. “V tom si je predsa tiež trochu podobný s naším ministrom vnútra,” upozorňuje komentátor a dodáva: „Pán Jean-Claude Juncker, vitajte teda na Slovensku, v týchto dňoch sa tu budete cítiť možno ešte lepšie ako doma,“ uzatvára.

    - Reklama -