Juncker sa stretne so Sorosom. Riešiť budú „neposlušné dieťa“ Únie

    0
    George Soros (Autor: TASR)

    Podľa hovorkyne exekutívy EÚ sa na stretnutiach so Sorosom vo štvrtok a piatok (27.-28.4.) zúčastní aj prvý podpredseda EK Frans Timmermans a niekoľkí ďalší eurokomisári. Predmetom ich diskusií bude vývoj v Maďarsku po tom, ako maďarský parlament začiatkom apríla prijal zmeny v zákone o vysokých školách, umožňujúce zatvorenie súkromnej Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Budapešti. Túto univerzitu založil a finančne podporuje Soros s cieľom šíriť prostredníctvom nej myšlienky demokracie a liberalizmu.

    “Soros sa stretne s Junckerom najmä preto, aby diskutovali o všetkých aspektoch politického vývoja, ktorý vidíme v Maďarsku,” spresnila Andrejevová.

    Maďarský premiér Viktor Orbán dlhodobo obviňuje amerického miliardára maďarského pôvodu, že zasahuje do vnútorných záležitostí Maďarska, a netají sa zámerom obmedziť fungovanie občianskych organizácií financovaných zo zahraničia vrátane tých, ktoré podporuje Soros.

    Novela vysokoškolského zákona schválená maďarským parlamentom vyvolala širokú medzinárodnú kritiku a viedla k vlne demonštrácií v Maďarsku. Európska komisia má budúci týždeň oznámiť, či prijme nejaké opatrenia v reakcii na túto legislatívnu úpravu. Brusel v súvislosti so sporom ohľadne CEU vyjadruje obavy z porušovania zásad právneho štátu a základných demokratických štandardov. 

    - Reklama -