Juncker nechápe. Áno, nechápe. A to je ten hlavný problém, komentuje Ondřej Neff

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    V noci zo štvrtka na piatok sa do seba predstavitelia jednotlivých krajín EÚ poriadne pustili. Nový český premiér Andrej Babiš (ANO) povedal novinárom, že rokovanie bolo „celkom búrlivé“. Jedným dychom tiež doplnil, že veľmi agresívne vystupoval predovšetkým grécky predseda vlády Alexis Tsipras.

    Nespokojná vraj bola aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá apelovala na krajiny strednej Európy, aby sa do systému prerozdeľovania zapojili. Vytkla aj predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, že systém kvót označil za nefunkčný a značne problematický, ak rozdeľuje, pokiaľ vykopáva takúto priekopu medzi členskými štátmi EÚ.

    Celý článok nájdete TU.

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nechápe, prečo je systém kvót na povinné prerozdeľovanie utečencov pre niektoré krajiny EÚ takým problémom. Publicista Ondřej Neff k tomu poznamenáva, že problém nie je v samotných kvótach. V 90. rokoch minulého storočia Česko podalo pomocnú ruku desiatkam tisíc utečencov z Balkánu a všetko bolo v poriadku. Problém nie je v utečencoch, ale v niečom inom.

    „Emócie vyvoláva predstieranie, klamstvo, manipulácia s faktmi a zjavná neochota k silovým krokom – a bez nich to jednoducho nepôjde. Kým to Juncker nechápe, Tusk už chápe a formuluje: lepšia ochrana vonkajšej hranice EÚ (a to je silové riešenie, všetko ostatné sú len táraniny), lepšia politika návratu a spolupráca s krajinami migrantov. Ak by sa toto malo stať oficiálnou politikou Únie, emócie by sa bezpochyby upokojili, prestíž únijných orgánov by stúpla a nejaké pražské rokovanie by bolo klubom extrémistov bez reálneho vplyvu. To by však nesmel na čele stáť udivený Jean-Claude Juncker,“ uzavrel Neff.

    autor: mp

    - Reklama -