Juncker kritizoval výber svojej nástupkyne, označil ho za neveľmi transparentný

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Junckerovi sa nepáči skutočnosť, že sa pri výbere nového šéfa EK nedodržal princíp takzvaných špicenkandidátov, na základe ktorého bol v roku 2014 zvolený aj on sám. 

    Nemeckú političku von der Leyenovú nominovali v utorok do funkcie ako kompromisnú kandidátku lídri krajín EÚ po tom, ako na tento post odmietli špicenkandidátov, teda volebných lídrov hlavných európskych politických táborov. 

    O tom, či sa Ursula von der Leyenová skutočne stane šéfkou exekutívy EÚ, rozhodnú 15. júla poslanci Európskeho parlamentu. Mnohí z sa pritom stavajú k  nominácii von der Leyenovej kriticky. 

    “Proces (výberu) nebol veľmi transparentný,” povedal Juncker v piatok na tlačovej konferencii v Helsinkách, kam pricestoval vo štvrtok spoločne s eurokomisármi pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Fínska v Rade Európskej únie. Týmito slovami reagoval novinársku otázku týkajúcu sa výberu nového predsedu EK. 

    Juncker porovnal súčasnú situáciu s obdobím spred piatich rokov, keď lídri EÚ vybrali do čela komisie jeho. Podľa neho išlo vtedy o veľmi transparentné rozhodnutie, keďže on sám kandidoval v eurovoľbách v roku 2014 ako špicenkandidát Európskej ľudovej strany (EPP). 

    “Žiaľ, nestala sa z toho tradícia. Ja som bol prvým aj posledným špicenkandidátom,” vyhlásil Juncker podľa agentúry Reuters. 

    Ursula von der Leyenová nielenže nepatrila medzi špicenkandidátov, ale vo voľbách do EP z mája 2019 vôbec nekandidovala. 

    Členovia EK sa v piatok v Helsinkách stretli s ministrami fínskej vlády a Juncker absolvoval rozhovory s jej predsedom Anttim Rinnem. Súčasťou piatkového programu aj obed podávaný fínskym prezidentom Saulim Niinistöm. Návštevu delegácia EK ukončí popoludní vo fínskom parlamente.

    Juncker v Helsinkách vyjadril ohľadne začínajúceho sa fínskeho predsedníctva optimizmus. Fínsko je podľa neho “pragmatickou, realistickou a rozvážnou” krajinou a práve tieto vlastnosti bude podľa neho EÚ potrebovať v priebehu nasledujúcich mesiacov, uviedla agentúra DPA.  

    Medzi priority fínskeho predsedníctva patrí boj proti klimatickým zmenám, dohoda na novom dlhodobom rozpočte EÚ. Fínsko tiež podporuje snahy o to, aby bolo čerpanie prostriedkov z eurofondov podmienené dodržiavaním pravidiel právneho štátu.

     

    - Reklama -