Juncker chválil Ukrajinu do nebies. Ale mal by sa pozrieť na tieto vážne informácie

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    „Je mi veľkou cťou a potešením privítať opäť v Bruseli svojho dobrého priateľa Petra. Som skutočne veľmi rád, že sa stretávame, a zároveň musím vyjadriť svoju spokojnosť nad tým, aký pokrok sme dosiahli v čase, keď stojí na čele Ukrajiny Petro Porošenko. Za uplynulé štyri roky tak došlo k väčšiemu posunu než za celých dvadsať rokov. To dokazuje, ako zodpovedne sa ľud Ukrajiny a jeho vodcovia v tomto období zachovali,“ uviedol na tlačovej konferencii Juncker.

    Juncker potom ocenil fungovanie bezvízového režimu medzi EÚ a Ukrajinou. „Naša vzájomná spolupráca prináša pozitívne výsledky na všetkých frontoch. Aj vďaka podpísaniu dohody o pridružení zo septembra minulého roka. Vzájomný obchod vzrástol o 25 % a počet ukrajinských spoločností vyvážajúcich produkty alebo služby do krajín EÚ sa zvýšil o 40 %. V neposlednom rade vítam reformy v oblasti boja proti korupcii.“

    V ďalšej pasáži svojho vyhlásenia sa Juncker nezabudol pochváliť, keď spomenul, že za jeho predsedníctva Ukrajina získala už 11 miliárd zo sľúbeného objemu 12,8 miliardy eur. „Navyše došlo pred niekoľkými dňami k podpisu dohody, na základe ktorej Ukrajina dostane ďalšiu miliardu eur na podporu reforiem. Oceňujem aj to, že sme dnes mohli Ukrajine oficiálne poskytnúť úver 75 miliónov eur, ktoré využije najmä na zlepšenie svojej infraštruktúry.“

    Zatiaľ čo z úst Junckera zaznievali na adresu Ukrajiny len slová chvály, izraelskí aktivisti sa na túto krajinu dívajú trochu triezvejšími očami. Ako informuje denník Haaretz, asi štyridsať ľudskoprávnych aktivistov podalo na najvyššom súde petičnú sťažnosť s požiadavkou, aby sa prerušili dodávky zbraní na Ukrajinu. Aktivisti tvrdia, že sa tieto zbrane dostávajú do rúk zoskupení, ktoré sa otvorene hlásia k neonacistickej ideológii.

    Konkrétne uvádzajú, že izraelské zbrane používa kontroverzný batalión Azov. Podľa denníka Haaretz to však nie je zďaleka prvýkrát, čo Izrael dodáva zbrane nie práve dôveryhodným „koncovým zákazníkom“. „V minulosti sme dodávali zbrane antisemitskému režimu v Argentíne, ktorý nechal zavraždiť tisíce židov. Vyzbrojili sme aj vojnového zločinca Klausa Barbieho v Bolívii,“ píše denník s tým, že členovia bataliónu Azov majú na svojich uniformách insígnie SS a prevzali od nacistov aj spôsob pozdravu.

    „Mnohí z nich navyše otvorene priznávajú, že sa hlásia k nacizmu. Okrem toho popierajú existenciu holokaustu. Zakladateľ práporu Andrej Biletsky predtým viedol dnes už zaniknutú neonacistickú skupinu s názvom Patriot Ukrajiny. Práve jej členovia sa stali zakladajúcimi členmi bataliónu Azov,“ referuje izraelský denník.

    - Reklama -