Juncker a Schulz by mali odísť a doma plakať do vankúša. Nečudujme sa nikomu, kto chce „ich“ Úniu opustiť

    0
    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker bozkáva predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (Autor: SITA)

    Reakcie vrcholných únijných predstaviteľov na rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie sleduje Plesl s nevôľou. Šéfredaktor MF Dnes kriticky hodnotí povýšenecký tón predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý sa vraj na tlačovej konferencii po vyhlásení výsledkov referenda Britom vyhrážal, či slová predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý vyhlásil, že sa nič vážne nestalo.

    „Keď človek vidí, akým arogantným spôsobom vystupujú vrcholní únijní predstavitelia, nemôže sa Britom diviť, že s takýmto spoločenstvom nechcú mať nič spoločné, aj keby na to mali krátkodobo doplatiť,“ hovorí Plesl.

    Európski úradníci získali podľa jeho názoru pocit výnimočnosti, trpia mesiášskym komplexom a domnievajú sa, že bez ich nezištného nasadenia sa štáty starého kontinentu zrútia do pekla. „Oni plnia svoju dejinnú misiu a občania jednotlivých členských štátov im v tom akosi prekážajú. Ak sa tak budú špičky EÚ správať aj naďalej, rozpad EÚ sa tým len urýchli,“ myslí si šéfredaktor MF Dnes, ktorý považuje za najväčší problém ustrašenosť európskych špičiek.

    Práve preto by podľa neho bolo najlepšie, keby vrcholní únijní predstavitelia okamžite odišli zo svojich funkcií. „Brexit bol len prvým vážnym otrasom, ktorý ľudí, ako sú Martin Schulz či Jean-Claude Juncker, vydesil na smrť. Teraz ide o to, či to svoje zdesenie budú naďalej prenášať na celú Európsku úniu alebo budú už len doma plakať do vankúša,“ usudzuje Plesl.

    autor: luš

    - Reklama -