Juncker: Postavme sa populizmu, dá sa potlačiť. Bez EÚ by bolo v Európe zúfalstvo a fašizmus, dodáva Verhofstadt

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu k otázke budúcnosti Európy, na ktoré pricestoval luxemburský premiér Xavier Bettel, rečnil aj jeho krajan a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Úniový predstaviteľ sa do európskej budúcnosti díva skepticky. „Dovoľte mi povedať, áno, za niekoľko rokov by európski občania hlasovali v novom Európskom parlamente. Nikto nemôže odhadovať, akú bude mať podobu, či nebude úplne odlišný od toho dnešného. Pre niektorých mojich kolegov je taká predstava zdrojom obáv,“ uviedol úniový Juncker.

    „Postavme sa nekontrolovateľnému populizmu, ktorého sme svedkami vo všetkých európskych krajinách vrátane mojej vlasti. Ale Luxemburčania sú všeobecne veľmi múdri. Nejde o veľké hnutie, ale o potlačiteľné hnutie,“ dodal predseda EK.

    Juncker potom čiastočne reagoval na svojho krajana a predrečníka Xaviera Bettela, ktorý je od roku 2013 Junckerovým nástupcom v role premiéra Luxemburska. Bettel vo svojom prejave varoval, že mnohí berú výhody poskytované Európskou úniou za samozrejmé. Vo svetle brexitu potom dodal, že mnoho Britov si zažiadalo o úniové pasy, čo dokladá kvalitu a hodnotu, ktorú európske spoločenstvo prináša. Juncker k tomu poznamenal, že s Bettelom v zásade súhlasí. Povedal však, že by sa úniové štáty mali dohodnúť na priamočiarom princípe tak, aby bola spoločná zahraničná politika efektívna.

     

     

    Zdroj: Twitter / Xavier Bettel

    Potom vystúpil nemecký europoslanec Hans-Olaf Henkel. Ten sa zostra pustil do spoločnej európskej meny. Mier v Európe podľa neho nemá nič spoločné s eurom, ale s demokraciou. „Chcel by som pripomenúť, že v Taliansku teraz politici slávia úspechy s protinemeckými sloganmi! Prečo? Pretože euro núti najväčšieho európskeho veriteľa – Nemecko, aby zasypávalo výčitkami Taliansko – najväčšieho európskeho dlžníka. To je priamy následok eura,“ hrmel europoslanec.

    „Namiesto toho, aby sme neustále Talianov poučovali, ako sa majú stať konkurencieschopnými na svetových trhoch, by sme ich mali nechať, aby sa sami rozhodli, či to dosiahnu pomocou trhových reforiem, devalváciou alebo kombináciou oboch,“ pokračoval Henkel a upozornil, že nedávne parlamentné voľby v Taliansku dokazujú, že to takto vníma čoraz viac Talianov.

     

     

    Zdroj: Twitter / Hans-Olaf Henkel MEP

    Na jeho slová zareagoval líder europarlamentnej liberálnej skupiny ALDE Guy Verhofstadt. „Demokracia je dôležitá už len kvôli Európe. Keď tu nebola Európska únia, v Európe panovalo úplné zúfalstvo, fašizmus medzi dvoma svetovými vojnami. Odvtedy, čo máme Európsku úniu, sme dosiahli to, že vo vnútri Únie môžeme garantovať demokraciu,“ vyhlásil.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: mak

    - Reklama -