Jordánsko využíva na boj proti koronavírusu už aj drony

    0
    Prázdne ulice jordánskej metropoly v Ammáne. (Autor: TASR)

    Ako uviedla agentúra AFP, Jordánsko zatiaľ eviduje päť úmrtí na chorobu COVID-19 a 323 chorých. V nedeľu informovalo, že v krajine bolo zadržaných už najmenej 1600 ľudí, ktorí porušili vládou vydaný zákaz vychádzania.

    Minister informácií Amdžad Adajláh v nedeľu na brífingu v Ammáne vyhlásil, že “ozbrojené sily a bezpečnostné služby zaistia dodržiavanie zákazu vychádzania zákazu pomocou moderných technológií, ako sú bezpilotné lietadlá a sledovacie kamery.”

    V susednom Izraeli, kde počet chorých a nakazených rastie, sa moderné technológie využívajú na monitorovanie pohybu ľudí cez ich mobily a kreditné karty. Tajná služba Šin Bet takto pomohla identifikovať 500 nových prípadov nakazených.

    Okrem monitorovania mobilných dát sa v Izraeli používajú aj bezpilotné lietadlá, a to napr. na hliadkovanie pri plážach a či ako dohľad na rešpektovanie obmedzení pohybu.

    Drony v boji proti chorobe COVID-19 využívajú aj ďalšie krajiny blízkovýchodného regiónu, napr. Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty, kde drony ľuďom vydávajú pokyny aj v angličtine, urdčine, hindčine či bengálčine.

    - Reklama -