Johnson vyzval Turecko: Ukončite vojenskú operáciu v Sýrii

    0
    Boris Johnson (Autor: TASR)

    Hovorca Downing Street povedal: “(Pán Johnson) vyjadril vážne znepokojenie Británie z tureckej vojenskej operácie v severnej Sýrii, ktorá by podľa jeho slov mohla ešte zhoršiť humanitárnu situáciu v krajine a podkopať pokrok, ktorý sa voči Daíšu (Islamskému štátu) podarilo dosiahnuť.”

    Johnson v telefonáte s Erdoganom podľa hovorcu zdôraznil, že Turecko je dôležitým partnerom Británie, ako aj NATO. Ocenil aj poprednú úlohu Turecka v boji proti Daíšu a veľkorysé správanie voči utečencom zo Sýrie, ktorí do Turecka ušli pred občianskou vojnou.

    “Premiér sa však jasne vyjadril, že Británia nemôže podporiť vojenskú akciu Turecka,” povedal hovorca a dodal, že Johnson tureckého prezidenta vyzval, aby operáciu ukončil a nadviazal dialóg. Britský premiér Erdoganovi povedal, že britskí, tak ako aj medzinárodní partneri sú pripravení podporiť rokovania o ukončení bojov.

    Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom z organizácie Islamský štát, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

    Turecká operácia vyvolala rozsiahlu medzinárodnú kritiku a varovania Spojených štátov a Európskej únie pred možnými sankciami.

     

    - Reklama -