Johnson prezradil brexitové plány, kontroly na írskej hranici nechce

    0
    Britský premiér Boris Johnson počas prejavu na zasadnutí Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne 25. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Johnson požiadal EÚ, aby sa zaoberala jeho novým plánom, a varoval, že brexit bez dohody by predstavoval “zlyhanie štátnického umenia, za ktoré budeme všetci zodpovední”.

    V liste predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi uviedol, že súčasná írska poistka je “cestou nikam” a “musí sa nájsť nová cesta vpred”. Navrhuje, aby sa v dohode o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ nahradila kontrolami v prístavoch v Írskom mori a ďaleko od hranice v Írsku.

    Podľa tohto plánu by mala Veľká Británia – Anglicko, Wales a Škótsko – dosiahnuť obchodnú dohodu s EÚ do konca roku 2020. Severné Írsko by opustilo colnú úniu EÚ, ale aj ďalšie štyri roky by bolo naďalej viazané smernicami jednotného trhu, čo sa týka poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov a priemyselného tovaru. Potom by sa Severné Írsko rozhodlo, či sa chce aj ďalej riadiť pravidlami EÚ, alebo sa vytvorí “tvrdá hranica”.

    Johnson predtým v prejave počas posledného dňa zjazdu Konzervatívnej strany v Manchestri uviedol, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra, nech sa stane, čo sa stane. “Nijaké kontroly na hraniciach Severného Írska alebo v ich blízkosti nebudú,” sľúbil a dodal, že Británia bude rešpektovať “mierový proces a Veľkopiatkovú dohodu”.

    “Áno, zo strany Spojeného kráľovstva je to kompromis, dúfam, že to naši priatelia pochopia a aj oni pristúpia na kompromis,” povedal Johnson na margo návrhov na úpravu režimu na hraniciach Írskej republiky a Severného Írska.

     

    - Reklama -