Johnson je excelentný politik, pracuje na uskutočnení vôle ľudu, zaznelo z Maďarska

    0
    Na archívnej snímke z 2. marca 2018 zľava Boris Johnson ešte ako britský minister zahraničných vecí a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    Johnson je “excelentný politik, ktorý vie, čo chce a pracuje na uskutočnení vôle ľudu,” povedal v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu M1.

    Budapešť mrzí, že sa Británia rozhodla opustiť EÚ, pretože tento krok predstavuje “závažnú politickú, ekonomickú, strategickú a bezpečnostnú stratu, avšak výsledok bude nutné rešpektovať”, uviedol Szijjártó s tým, že kritika britského premiéra je nezaslúžená.

    “Nijaký politik by nemal byť kritizovaný za to, že vykonáva vôľu ľudu. Je zrejmé, že každý, kto dnes ide proti hlavnému prúdu, sa ocitne pod silným medzinárodným mediálnym tlakom,” dodal maďarský minister zahraničných vecí.

    Maďarská vláda odmietla odpovedať na otázku AFP, ako by reagovala na žiadosť Británie vetovať jej prípadnú žiadosť o odklad brexitu, ktorý je naplánovaný na 31. októbra.

    Žiadosť totiž musí schváliť všetkých zvyšných 27 členských štátov EÚ. Ak by ju jeden z nich vetoval, Británia by EÚ musela opustiť v stanovenom termíne bez ohľadu na to, či by predtým s Úniou uzavrela dohodu, alebo nie.

    - Reklama -