Jobbik protestuje fakľovým pochodom proti “Orbánovej diktatúre”

    0
    Členovia už rozpustenej Maďarskej gardy (Autor: SITA)

    Polícia popoludní uzatvorila viaceré ulice na trase pochodu, ktorý povedie z väčšej časti po Andrássyho triede. Budapeštiansky dopravný podnik BKV avizoval mnohé obmedzenia a zmeny v preprave cestujúcich.

    Štátny kontrolný úrad (ÁSZ) 6. decembra oznámil, že Jobbik musí zaplatiť pokutu za prijatie ilegálnej podpory. Výška pokuty za prijatie podpory v rozpore so zákonom o politických stranách by mohla dosiahnuť až 660 miliónov forintov (2,1 milióna eur). ÁSZ pokutu zdôvodnil tým, že Jobbik v prvej polovici tohto roka údajne prijal zakázanú podporu v hodnote vyše 331 miliónov forintov (1,05 milióna eur) vo forme finančne mimoriadne výhodných reklamných plôch.

    Predseda Jobbiku Gábor Vona krok ÁSZ, ktorý prišiel štyri mesiace pred parlamentnými voľbami, označil za bezprecedentný útok voči svojej strane. Orbán je podľa neho skorumpovaný tyran, ktorý sa všetkými prostriedkami snaží zničiť najsilnejšiu opozičnú stranu, aby mohol vybudovať diktatúru.

    Hovorca Jobbiku Ádám Mirkóczki vo štvrtok vyhlásil, že jeho strana je pripravená aj na to, že Fidesz pošle na piatkový pochod provokatérov. “Táto demonštrácia nie je o Jobbiku, ale o slobodných voľbách, o demokracii, ale aj o nutnosti zmeny vlády, čo je pomaly už zásadným záujmom takmer každého človeka v Maďarsku,” dodal hovorca.

    Jobbik 8. decembra vyhlásil verejnú zbierku, do ktorej do piatka prispelo už vyše 4000 ľudí s celkovou sumou takmer 35 miliónov forintov (111.440 eur). Organizátori piatkového pochodu rozdávali účastníkom protestného zhromaždenia šeky na príspevky strane a prijímali na mieste protestu aj príspevky v hotovosti.  

    - Reklama -