Jezuiti sú pripravení pomôcť pri zvládnutí vlny utečencov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Slovenskí jezuiti sú pripravení pomôcť pri zvládnutí vlny utečencov a migrantov, ktorí prichádzajú do Európy. „Spoločnosť Ježišova týmto vyhlásením vyjadruje solidaritu, ľudskú a duchovnú blízkosť a ochotu pomôcť ľuďom, ktorí pre ohrozenie životov a vážneho potláčania ich základných ľudských slobôd museli opustiť svoju vlastnú krajinu, a tak zdieľajú ťažký osud utečenca,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol provinciál jezuitov Rudolf Uher.

    Podľa vyhlásenia pri prehlbujúcej sa utečeneckej kríze ide predovšetkým o hodnotu ľudského života. „Súčasný dramatický prílev množstva utečencov do Európy predovšetkým zo Sýrie preto vnímame ako výzvu, ktorej treba čeliť so srdcom, ktoré v každom z týchto ľudí spoznáva trpiaceho človeka, svojho brata a sestru, bez ohľadu na ich náboženskú príslušnosť a hľadá účinné spôsoby ako pomôcť,“ zdôraznil provinciál.

    Spoločnosť Ježišova preto odmieta všetky formy fóbie či manipulácie, ktoré ignorujú vážnosť a hĺbku tejto humanitárnej krízy a vníma urgentnú potrebu promptne, adresne pomôcť. Jezuiti sú presvedčení, že táto otvorenosť je v priamom vzťahu a súlade s poslaním Cirkvi a s kresťanskou identitou Slovenska a Európy. „Povzbudzujeme kompetentné štátne autority, aby v spolupráci so širšou občianskou spoločnosťou hľadali účinné spôsoby urgentnej pomoci, ako aj komplexného a trvácnejšieho riešenia utečeneckej krízy,“ napísal provinciál vo vyhlásení. Zároveň vyjadruje svoje uznanie a podporu všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí v rámci svojich možností a profesie aktívne prispievajú k zmierneniu utrpenia týchto ľudí formou priamej angažovanosti, pravdivého informovania, či rôznymi prejavmi

    - Reklama -