Jemenské letisko v niekdajšej bašte al-Káidy obnovilo prevádzku

    0
    Mesto Aden v Jemene (Autor: SITA)

    Medzinárodné letisko Riján, ležiace približne 30 kilometrov severovýchodne od Mukallá na pobreží Adenského zálivu, prestalo odbavovať lety približne pred rokom, keď sa militantná organizácia označovaná ako al-Káida na Arabskom polostrove zmocnila priľahlého mesta a urobila z neho centrum svojho miništátu.

    Vojaci slúžiaci medzinárodne uznávanému prezidentovi Jemenu, podporovaní špeciálnymi silami Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ukončili tamojšiu okupáciu v závere apríla, pričom bolo podľa koalície na čele so Saudskoarabmi usmrtených vyše 800 militantov.

    Letisko Riján prijalo v nedeľu prvý let, ktorý dopravil do Jemenu humanitárnu pomoc od pobočky Červeného polmesiaca v Spojených arabských emirátoch.

    Podľa miestnych zdrojov tvorilo zásielku 20 ton liečiv a zdravotníckeho vybavenia.

    Jemenská odnož al-Káidy pred rokom využila občiansku vojnu v tejto najchudobnejšej arabskej krajine, aby prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami.

    Odhaduje sa, že vyberaním prístavnej dane v Mukallá a pašovaním palív cez toto mesto získavali extrémisti denne dva milióny dolárov.

    Počas aprílovej ofenzívy bolo vyslaných do Mukallá zhruba 2000 jemenských a emirátskych vojakov, ktorí prevzali kontrolu nad miestnym prístavom a letiskom Riján bez väčšieho odporu. Al-Káida vyhlásila, že sa v záujme záchrany mesta pred zničením rozhodla stiahnuť.

    - Reklama -