Jeho fotka bola všade, a predsa bol „v suchu“. Údajný mozog parížskych útokov sa vysmieva belgickým „križiakom“

    0
    Abdelhamid Abaaoud (Autor: SITA)

    Rozhovor s islamistom zverejnil magazín ešte vo februári tohto roka. Ak by vás zaujímalo, kde magazín hrdlorezov Dabiq vychádza, je distribuovaný v skupinách sociálnych kanálov a na takzvanom deep webe, teda “neviditeľneom webe” (neviditeľný web sa definuje ako textové stránky, súbory alebo ďalšie informácie prístupné prostredníctvom www, ktoré prieskumové stroje nedokážu alebo nechcú zahrnúť do svojho indexu – pozn red.), kde si Islamský štát pestuje svoju propagandu.

    Dar od Alaha

    Abaaoud povedal, že do Sýrie utiekol po tom, čo ho prenasledovali. Do krajiny, kde pôsobia jeho „parťáci“ z Islamského štátu, sa dostal cez Grécko. O jeho interview pre Dabiq informujú zahraničné weby, napríklad aj ibtimes.co.uk. Terorista sa zabával na tom, že sa mu podarilo utiecť, a to aj napriek tomu, že ho prenasledovali tajné služby. „Moje meno a fotka boli vo všetkých správach, napriek tomu som mohol ostať vo svojej vlasti a plánovať operácie proti nim,“ tvrdí Abaaoud. Spomína si na udalosť, keď ho dokonca zastavil policajt, ktorý ho porovnával s obrázkom, ale nechal ho ísť, lebo tam nevidel podobnosť. „Nebolo to nič iné ako dar od Alaha,“ uviedol Abaaoud.

    Požehnaní mučeníci

    Belgičan, ktorý pôsobil spolu so svojimi kumpánmi, vysvetlil januárovú udalosť, keď dvaja z nich zomreli po zásahu belgickej a francúzskej polície a 150 vojakov. Akcia trvala asi 10 minút a Abaaoud povedal, že „obaja bratia boli požehnaní mučeníctvom, po čom dlho túžili“. Svoje pokusy o útok ospravedlňoval tým, že Belgicko je jednoducho „križiackou kolóniou”, ktorá útočí na moslimov v Iraku a Sýrii. Abaaoud mal totiž zorganizovať aj zmarený januárový útok na belgických policajtov. Ďalšími násilnými pokusmi bola snaha o útok na vysokorýchlostný vlak z Amsterdamu do Paríža alebo útok na kostol na predmestí Paríža. Jeho tvár sa stala známa, ako sa objavil na videu, kde riadi auto a ťahá za sebou štyri zmrzačené telá.

    Pre magazín Dabiq odpovedal, ako sa dostal do Belgicka. „Tri mesiace sme sa pokúšali zistiť, ako sa dostať do Belgicka. Získali sme zbrane a dom, odkiaľ sme mohli plánovať operácie proti križiakom,“ opísal Abaaoud.

    Prezradil aj to, ako sa stal známym vďaka svojej tvári. Za všetko vraj môže jeden z „bratov“, ktorý točil videozáznam, ale jeho kamera zmizla a bola predaná novinárovi zo Západu. Tak ho síce videl pomaly celý svet, no nič závažné to pre neho neznamenalo. Ako totiž uviedol, mohol prísť aj odísť napriek tomu, že bol prenasledovaný.

    - Reklama -