Jedni z nich majú strach, iní sú nadšení. O reakciách ľudí na utečencov vám viac povie psychológ

    0
    Utečenci po príchode do Nemecka (Autor: SITA)

    Reakcie Európy na migračnú krízu sú rôzne. Výnimkou nie sú ani Slováci, ktorí voči migrantom prejavili dvojaké nálady. Všetky tieto prejavy vyplývajú podľa odborníkov z kombinácie politiky, ekonomickej reality a evolúcie ľudského mozgu, ktorá zahŕňa aj barbarské inštinkty, uvádza Livescience.com.

    „Antiprisťahovalecké reakcie sú prirodzené a z niektorých hľadísk vyjadrujú to, kým sme,“ povedal psychológ Steven Neuberg z Arizonskej štátnej univerzity, ktorý skúma predsudky a skupinové vzťahy. „Prirodzené však ešte nemusí znamenať dobré,“ doplnil.

    Podeliť sa o životný priestor

    Mozog je veľmi citlivo nastavený na vnímanie hrozieb, ktorých sa chceli vyvarovať už naši predkovia. Patrila medzi ne fyzická bezpečnosť, infekčné choroby a ohrozenie zdrojov. Ľudia sú ostražití, keď  cítia, že sú ohrozené hodnoty ich vlastnej skupiny.

    Ekonomická kríza od roku 2008 vytvorila pocit nedostatku u mnohých Európanov a k vyhroteniu situácie prispeli aj ekonomické problémy Gŕecka. „Zrazu je tu strašná humanitárna kríza, ktorá vyžaduje nielen, aby sme sa podelili s peniazmi, ale aj o životný priestor,“ vysvetlil sociológ Mabel Berezin. Výsledkom je tiež znepokojujúci nárast pravicového extrémizmu.

    - Reklama -