Jediným riešením sú predčasné voľby. Nedokážeme však vylúčiť povolebnú spoluprácu s SNS, tvrdí Sulík

    0
    Predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík (Autor: TASR)

    Premiérov dnešný počin podľa Sulíka dokumentuje, že Fico nie je v stave, aby konal rozvážne, a nezvláda riešiť problémy v zlepenci, ktorý sám vytvoril. Na jednej strane hovorí, že táto vláda nemá alternatívu, no zároveň sa nechá ovládať svojím egom a cez médiá oznamuje koaličnému partnerovi odvolanie ministra,“ uviedol Sulík.

    Kríza vznikla pre peniaze a hádky, „ako deliť lup“

    Líder najsilnejšej opozičnej strany uviedol, že súčasná vládna kríza, na ktorej má podľa neho práve premiér najväčší podiel viny, nevznikla z dôvodu programových nezhôd, ale len pre peniaze a hádky, ako deliť lup. Sulík zdôraznil, že práve pod vedením Roberta Fica nabrala korupcia obludné, nevídané rozmery. Ak premiér tvrdí, že táto vláda nemá alternatívu, tak čiastočne mu dávam za pravdu, v prípade rozkrádania eurofondov to platí,“ uviedol.

    Ficovi odkázal, že ak má byť odvolaný Plavčan, mal byť rovnako odvolaný minister práce Ján Richter a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD). Premiéra Sulík vyzval, aby v súčasnej situácii nehazardoval so SlovenskomJediným poctivým riešením sú predčasné voľby, sme pripravení rokovať so stranou Smer-SD i ďalšími stranami o čo najskoršom termíne ich konania,“ uviedol Sulík.

    Zopakoval takisto, že liberáli sú pripravení vládnuť.

    „SaS má záujem byť súčasťou vlády, pretože sme presvedčení, že dokážeme Slovensko spravovať zodpovedne a najmä lepšie, ako to robí táto vláda. Ale až po predčasných voľbách. Hovoríme, že predčasné voľby sú potrebné. Napríklad aj preto, že jedna zo strán, ktorá bola riadne zvolená do parlamentu, už neexistuje. Čiže nech voliči nanovo udelia mandát a potom má zmysel rokovať,“ dodal Sulík.

    Na priamu novinársku otázku, či by SaS eventuálne išla do vládnej spolupráce s  národniarmi, odpovedal líder liberálov takto: „My sme už veľakrát vylúčili z koaličnej spolupráce stranu Smer a stranu Mariana Kotlebu. Ku všetkým ostatným stranám zatiaľ nevidíme dôvod sa vyjadrovať, počkáme si na výsledky volieb a potom budeme rokovať. A až potom budeme vedieť povedať áno alebo nie. Samozrejme, ani ja nemám záujem byť vo vláde s niekým, kto takto očividne rozkráda eurofondy. Ale na druhej strane, nemôžeme vylúčiť všetkých. Okrem toho, keď si pozriem, ako Andrej Danko vedie stranu, tak ja by som si nebol istý, či vôbec v parlamente bude.“         

    Fico a Bugár sa strašne potrebujú. Bude sa rozhodovať o rozdelení 15 miliárd eur, hovorí Matovič

    K dnešnej situácii sa vyjadril i líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Priznal, že má obavy, aby súčasná situácia neviedla ku kupovaniu poslancov. Robert Fico a Béla Bugár strašne potrebujú v roku 2017 až do roku 2020 moc udržať,“ uviedol Matovič. Pripomenul, že v najbližších rokoch sa bude rozhodovať o rozdelení 15 miliárd eur v rámci eurofondov. Podľa neho sa takéhoto úlovku nezrieknu. Preto sa obávam, že Robert Fico pôjde cestou kupovania SNS poslancov. Preto ho vyzývam, aby nerobil to, za čo kritizoval druhú Dzurindovu vládu, a aby vydal Slovensko jedinou správnou cestou, a to je cestou predčasných parlamentných volieb,“ dodal.

    Na odchod ministra školstva Plavčana dnes vyzval premiér Fico. Zdôvodnil to tým, že si vládna koalícia nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu.

    Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -