Jedinou možnou budúcnosťou pre Česko je EÚ, vyhlásil Sobotka

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    “EÚ by sa mala priblížiť občanom,” povedal Sobotka v prejave k senátorom, keď hodnotil rokovania lídrov Európskej únie po rozhodnutí občanov Veľkej Británie, že ich krajina má Úniu opustiť.

    Česká republika bude podľa Sobotku klásť dôraz, aby medzi kľúčové priority EÚ patrilo zabezpečenie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti Európy, hospodárskeho rastu a zároveň sociálnej stability. Prisľúbil konzultácie o postupe Českej republiky po brexite všetkým parlamentným stranám, teda aj opozičným.

    Novú britskú premiérku Theresu Mayovú čaká podľa Sobotku úloha upokojiť vnútropolitickú situáciu v Británii a udržať územnú celistvosť krajiny. To pritom nemusí byť jednoduché, lebo Škótsko a Severné Írsko hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, zatiaľ čo Anglicko a Wales za jeho vystúpenie.

    EÚ sa má poľudštiť

    Aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spustí dvojročnú lehotu pre odchod Britov z EÚ, očakáva český premiér na jeseň, najneskôr na začiatku budúceho roka.

    Predseda českého Senátu Milan Štěch z ČSSD povedal, že Európska únia by mala robiť všetko pre to, aby sa “poľudštila”, aby robila to, čo je nevyhnutne potrebné a nevnucovala svojim členom veci, ktoré si neželajú, ako je napríklad smernica o strelných zbraniach.

    “Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by mal byť odvolaný. Neviem tiež, na čo máme ministerku zahraničných vecí EÚ,” povedal podpredseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Pýtal sa, ako sa bude riešiť to, na čo upozornil minister financií a šéf ANO Andrej Babiš, teda katastrofálny stav talianskych bánk, čo môže byť pre Európsku úniu ešte väčší problém ako brexit.

    - Reklama -