Jeden spojenec, dva ciele, čo chcú Rusko a Irán v Sýrii dosiahnuť

    0
    Iránsky prezident Hassan Rúhání a prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Tabler si myslí, že pokiaľ bude konflikt v Sýrii vyriešený, časť sýrskych migrantov v Európe sa vráti naspäť do svojej krajiny. „Snaha vyriešiť konflikt v Sýrii je založená práve na tom, že nechceme, aby ľudia krajinu opúšťali. A po druhé je podstatné, aby sme porazili radikálov. Súhlasím, že v tom Rusko zohráva úlohu. Otázkou je, akú rolu chce hrať,“ povedal expert v rozhovore pre denník Pravda.

    Rusko by malo podľa Tablera donútiť Asada k ústupkom opozícii a najlepšie by bolo, keby odstúpil z prezidentskej funkcie. „Moskva síce Asadov režim zachránila od kolapsu, ale jednoducho teraz je prezidentovo postavenie silnejšie a má veľa sebadôvery. Áno, konečne hovorí o nejakých zmenách. Ale len čo sa týka ústavy. Dobre však vieme, že nehovorí o nijakých reálnych reformách,“ komentuje Tabler skepticky pre Pravdu.

    Expert nezabúda ani na rolu Iránu, ktorý je dôležitým podporovateľom stabilizácie Asadovho režimu. Ciele Ruska a Iránu sú podľa experta pritom rôzne. „Myslím si tiež, že Irán a Rusko nemajú rovnaké ciele v Sýrii. Teherán nepotrebuje až takého silného Asada, aby si mohol ďalej uplatňovať vplyv v krajine. Rusku silná vláda v Sýrii neprekáža, keď bude sledovať jeho záujmy. Časť toho, čo Moskva robí, je daná tým, ako chce vyzerať,“ dodáva expert pre denník.

    - Reklama -