Je za vraždou novinára Kuciaka talianska mafia?

    0
    Ján Kuciak (Autor: TASR)
    Tibor Gašpar v podstate opakoval to, čo uviedol pred médiá počas pondelkovej tlačovky, o ktorej sme podrobne informovali TU. Viac podrobnejších informácií z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nemohol poskytnúť. Zaujímavá však bola časť relácie na TA3, do ktorej prijal pozvanie novinár Ivan Mego. 
     
    Mego prehovoril o vlastných skúsenostiach so slovenským podsvetím. Ako investigatívny novinár píše o témach súvisiacich s kriminalitou, políciou a mafiou. Mego uviedol, že zažil množstvo útokov od mafiánov, podnikateľov, politikov, policajtov, ale aj prokurátorov. Dodal však, že išlo vždy len o slovné útoky. 
     
    „Že zavraždia nášho kolegu, sme si nevedeli ani predstaviť,“ priznal novinár. 
     
    Mego sa so zavraždeným Jánom Kuciakom osobne veľmi dobre nepoznal, ale uviedol, že s ním telefonoval v súvislosti s istou kauzou. Práve tá mohla byť podľa Mega motívom vraždy. „Išlo najmä o prípad talianskej ´Ndranghety. Je to odnož mafie, ktorá má nejaké pôsobenie na Slovensku. Túto informáciu som ja nikdy von nedostal,“ uviedol novinár, ktorý len pred pár týždňami ukončil spoluprácu s týždenníkom Plus 7 dní. 
     
    Mego uviedol, že informácie, ktoré o kauze mal, posunul práve Kuciakovi, pretože mu ich v Plus 7 dní neuverejnili. Podľa novinára má talianska mafia na Slovensku zriadenú vlastnú bunku. „Také boli naše zistenia, ale Janko sa isto dostal ďalej,“ vysvetlil Mego. 
     
    Na otázku, či objavili väzby aj na slovenskú mafiu, Mego odpovedal vyhýbavo. „Narazili, ale nemôžem to teraz špecifikovať. Vonku ma už čakajú policajti. Mám ísť na výsluch,“ povedal žurnalista.
     
    O talianskej stope pritom špekuluje aj novinár Tom Nicholson, ktorý tvrdí, že Kuciaka mohla zabiť talianska mafia prepojená na politikov
     
    Mego ďalej uviedol, že kým on sám pracuje na investigatívnych reportážach väčšinou v teréne, tak Ján Kuciak mal podľa neho schopnosť hľadať v zmluvách, pátrať na internete, dávať veci do súvislostí a hľadať prepojenia. „Janko fungoval pri počítači a zrejme odhalil vážne veci,“ povedal novinár. 
     
    Podľa Mega mal Kuciak už takmer hotovú celú sériu článkov o téme talianskej mafie pôsobiacej na Slovensku. Šéfredaktor portálu Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval, uviedol, že články ich zavraždeného kolegu budú v dohľadnom čase zverejnené napriek tragédii. 
     
    Mego pracoval na téme o talianskej mafii na Slovensku tri týždne, ale vydavateľ mu ju zastavil. Kuciakovi odovzdal informácie, ktoré mal a ten podľa Mega pracoval na téme celé mesiace a zistil určite viac. 
     
    Novinár pripomenul, že aj on sám podal za svoju kariéru štyri trestné oznámenia v súvislosti s vyhrážaním sa. „Spravil som rozhovor v Banskej Bystrici s človekom z organizovaného zločinu, ktorý sa mi priznal k šiestim vraždám. Informácie som poskytol orgánom činným v trestnom konaní a dva dni pred Vianocami roku 2016 ma prokurátorka GP posadila do konfrontácie s človekom, ktorý sa mi priznal k účasti na vraždách, a ktorý bol členom jednej z najobávanejších zločineckých skupín,“ povedal Mego s tým, že sa mu dotyčný vyhrážal aj po konfrontácii priamo pred políciou. Priložil si prst na čelo a povedal: „Pán Mego, idete do toho s horúcou hlavou, aby sa vám nevyhodila vyrážka.“ 
     
    Takéto „odporúčanie“ nedostal Mego len raz. Spomenul aj prípad, v ktorom podal trestné oznámenie na pomerne vysokopostaveného funkcionára policajného zboru. „Odkázal mi, že mám skončiť s písaním, že už stačilo, že sa ma pokúšali zastaviť viacerými spôsobmi, ale že trpezlivosť došla a prídu ľudia z Rakúska, tí urobia, čo treba a že už ma potom nikto neochráni. Aj takéto trestné oznámenie som podával,“ priznal novinár. 
     
    Na otázku, či by Jánovi Kuciakovi posunul svoje informácie, keby vedel, ako to nakoniec celé skončí, odpovedal Ivan Mego v závere relácie iba smutným mlčaním. 
     
    - Reklama -