Je vyšetrovanie vraždy Kuciaka spolitizované? Generálna prokuratúra vysvetľuje rozhodnutie Sakovej

    0
    Na archívnej snímke z 15. mája 2018 sprava Denisa Saková a Tibor Gašpar. (Autor: TASR)

    “V trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej naďalej vykonáva vyšetrovanie pôvodný vyšetrovací tím a dozor vykonávajú pôvodní prokurátori ÚŠP GP SR, ktorí majú plnú podporu a dôveru prezidenta Policajného zboru a vedenia Generálnej prokuratúry SR,” ozrejmila Predajňová.

    O prevzatí rozhodla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), podľa prokuratúry išlo o administratívny akt, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP s policajným prezidentom Milanom Lučanským. Ako doplnila Predajňová, rozhodnutie rešpektujú dozoroví prokurátori ÚŠP aj vedenie GP. “V čase jeho vydania išlo o opodstatnený a zákonný postup. Dozorovú právomoc aj v týchto nových trestných konaniach budú vykonávať rovnakí prokurátori ÚŠP GP SR,” zdôraznila.

    Ozrejmila, že z vyšetrovania vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti. “Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti aj policajti inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorí v dvoch prípadoch 6. 11. 2018 a 18. 12. 2018 začali trestné stíhanie v súvislosti s únikom utajovaných skutočností v trestnej veci úkladnej vraždy,” povedala s tým, že je to štandardný postup a ustanovuje ho Trestný poriadok.

    Prokuratúra to vysvetľuje tým, že trestná vec úkladnej vraždy je väzobnou trestnou vecou, preto je absolútnou prioritou ukončiť prípravné konanie v čo najkratšom čase. Ak vyšetrovatelia v prípade vylúčených trestných konaní získajú dôležité informácie, ktoré by mohli pomôcť vyšetrovaniu vraždy novinára, odovzdajú ich tímu, ktorý na tom pracuje.

    Polícia v utorok (5. 2.) na sociálnej sieti informovala, že vďaka únikom informácií sa obvinení a tí, ktorí by mohli byť ešte obvinení, dozvedajú o detailoch vyšetrovania. Podľa polície tým získavajú základy svojej budúcej obhajoby pred súdom. “Iba z tohto dôvodu boli aktuálne prijaté bezpečnostné opatrenia, ktoré takýmto únikom zabránia,” zdôraznila. Vyšetrovací tím má naďalej plnú dôveru policajného prezidenta.

    “Chceme opätovne zdôrazniť, že prioritou všetkých zainteresovaných zložiek polície a prokuratúry vrátane generálneho prokurátora SR zostáva náležité objasnenie trestnej veci úkladnej vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej, vrátane objednávateľa, respektíve objednávateľov, a preto odmietame akékoľvek spochybňovanie a politizovanie vyšetrovania tejto úkladnej vraždy,” zhrnula Predajňová.

    “Dnešné stanovisko GP SR plne zodpovedá priebehu dnešného stretnutia vedenia GP SR s dozorovými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní v trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tiež v trestných veciach prípravy úkladnej vraždy prokurátorov GP SR a advokáta,” povedala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

    Doplnila, že rozhodnutie ministerky vnútra bolo vydané v súlade so zákonom a preto ho plne rešpektujú. Na stredajšom stretnutí bol podľa jej slov zároveň dohodnutý ďalší postup v prípravnom konaní v uvedených trestných veciach tak, aby boli čo najskôr zistené a usvedčené všetky osoby, ktoré sa na spáchaní skutkov podieľali.

    Ministerka zopakovala odôvodnenie, ktoré uviedla Generálna prokuratúra

    Rozhodnutie o tom, že prípravu vraždy prokurátora Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a advokáta Daniela Lipšica bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra (MV) bolo len administratívnym rozhodnutím po dohode medzi prokúratúrou, políciou i inšpekciou ministerstva vnútra. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), ktorá potvrdila, že inšpekcia bude vyšetrovať i prípravu vraždy 1. námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Ministerka zopakovala odôvodnenie, ktoré v stredu uviedla Generálna prokuratúra (GP) SR.

    “Rozhodnutie je čisto administratívnym aktom potom, ako padla dohoda na pôde GP za účasti vedenia GP, prezidenta Policajného zboru (PZ) a riaditeľa inšpekčnej služby MV,” informovala Saková. “Ja som len na základe tejto dohody, vychádzajúcej z argumentov, ktoré zazneli na stretnutí, určila administratívne vecnú a miestnu príslušnosť v oboch trestných konaniach,“ zdôraznila. Potvrdila, že argumenty sa týkali úniku informácií.

    Vysvetlila, že vyšetrovanie ohľadom novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej preukázalo viacero podozrení na ďalšie trestné činy korupčnej, ekonomickej i násilnej povahy. “Všetky tieto veci sú vedené v rámci samostatných trestných konaní,” uviedla.

    V prípade ďalších otázok odkázala ministerka novinárov na GP. Zdôraznila, že vyšetrovací tím vraždy Kuciaka a jeho snúbenice má plnú dôveru GP i vedenia polície.

    Lučanský: Rozhodnutie Sakovej sa vyšetrovacieho tímu nedotkne

    Vyšetrovanie minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prebieha podľa policajného prezidenta Milana Lučanského naďalej tak, ako má. Rozhodnutie o tom, že prípravu vraždy prokurátora Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a advokáta Daniela Lipšica bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra, sa podľa šéfa polície vyšetrovacieho tímu Kuciakovej vraždy nedotkne.

    Lučanský tvrdí, že išlo o spoločné rozhodnutie vedenia polície, Generálnej prokuratúry SR, Úradu špeciálnej prokuratúry a Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. “Robili sme to na základe toho, že sme chceli odbremeniť aj tím Kuciaka. Toho sa to ani netýka a ani nedotkne, naďalej prebieha vyšetrovanie tak, ako má. Sú tam ľudia, ktorí tam boli, rovnako aj dozorový prokurátor. Tento tím má moju podporu,” povedal policajný prezident vo videu, ktoré zverejnila polícia na sociálnej sieti.

    Policajný šéf zároveň uviedol, že nebol zobratý len spis týkajúci sa Lipšica a Žilinku, ale zároveň tým istým opatrením bol zobratý aj spis týkajúci sa prípravy vraždy prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. “Keď je podozrenie a riziko, že v konaní sú zainteresovaní aj policajti, je zákonne možné to zobrať pod inšpekčnú službu, ktorá sa prioritne zaoberá trestnou činnosťou policajtov,” vysvetlil Lučanský. Naznačil, že jedným z dôvodov bol aj fakt, že policajti, ktorí odchádzajú do civilu, neprerušujú kontakty s ďalšími policajtmi. Poukázal na prípad špeciálneho prokurátora a námestníka generálneho prokurátora, kde podľa neho osoba, ktorá chce zistiť  informácie o ich trvalom bydlisku či motorovom vozidle, to musí robiť sofistikovanejšie, lebo takéto informácie nie sú voľne dostupné. Policajný prezident tvrdí, že inšpekcia ministerstva vnútra už aj pod jeho vedením vyšetrovala vraždu a myslí si, že celkom úspešne.

     “Ak pôjdu veci tak, ako by mohli ísť, mali by sa stretnúť tieto dva tímy v jednom spoločnom bode a aj skupiny, ktoré boli vyčlenené v rámci špecializovaného trestného tímu, ktoré sa zaoberajú ekonomickou trestnou činnosťou, korupciou, ale aj ďalšou násilnou trestnou činnosťou,” povedal Lučanský. Verí, že už nedôjde k väčším únikom informácií z vyšetrovacieho spisu. “Tým, že unikajú informácie, s ktorými sa necitlivo narába, nakoniec môžeme byť všetci sklamaní, že všetci budeme všetko vedieť, ale nikto nebude odsúdený,” upozorňuje.

    Opozícia chce na výbore počuť od Sakovej vysvetlenie

    Opoziční poslanci chcú mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru k zasiahnutiu ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smeru-SD) do vyšetrovania prípadu prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a právnika Daniela Lipšica Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Na výbore si chcú vypočuť vysvetlenie priamo od Sakovej, žiadajú aj účasť policajného prezidenta Milana Lučanského.

    SaS naznačuje, že rozhodnutie presunúť vyšetrovanie prípadu mohlo byť nezákonné. “Je zarážajúce, že ministerka Saková sa odvoláva na vzájomnú dohodu s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokuratúrou SR, pričom Úrad špeciálnej prokuratúry o žiadnej takejto dohode, ktorá by vyšetrovanie postupovala na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, nevie. Toto je situácia, ktorá spochybňuje dobré úmysly ministerky,” uviedol Galko, podľa ktorého sa Saková takto radí do okruhu podozrivých.

    Zvolanie výboru podporí hnutie OĽaNO, ktoré vyzýva Sakovú, aby nezasahovala do vyšetrovania. “Boli obavy, že snahy o ovplyvňovanie vyšetrovania prídu. Zdá sa, že už je to tu,” povedala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. “Vyzývame ministerku Sakovú, aby nezasahovala do vyšetrovania a neovplyvňovala jeho nezávislosť. Tieto kauzy sú tak závažné, že vyšetrovatelia musia byť bez akýchkoľvek vplyvov,” doplnila.

    Za výbor je aj hnutie Sme rodina. “Pani ministerka by mala podať vysvetlenie, aby sme vedeli, prečo a ako zasiahla. Musíme zistiť, či bol tento zásah v prospech veci alebo v neprospech,” povedal pre TASR predseda hnutia a klubu Boris Kollár.

    Rokovanie výboru zvoláva jeho predseda. S Antonom Hrnkom sa TASR zatiaľ spojiť nepodarilo. Časť prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a právnika Daniela Lipšica, odňala ministerka vnútra Denisa Saková vyšetrovaciemu tímu a pridelila inšpekcii Ministerstva vnútra SR. Podľa slov hovorkyne Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrey Predajňovej to bol administratívny akt, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP s policajným prezidentom Milanom Lučanským.

    Lipšic je znechutený

    Rozhodnutie ministerstva považuje Lipšic za bezprecedentný zásah do prebiehajúceho vyšetrovania. “Vyšetrovanie úkladných vrážd patrí priamo zo zákona do jurisdikcie Úradu špeciálnej prokuratúry, a sprostredkovane aj Národnej kriminálnej agentúry. Inšpekcia nikdy nevyšetrovala ani nevyšetruje prípady úkladných vrážd – nemá na to ľudskú ani odbornú kapacitu,” uviedol na sociálnej sieti. Je znechutený z toho, že sa verejnosti podsúva, že za únikom informácií sú advokáti poškodených.

     

     

    - Reklama -