Je tu turecký konflikt s Nemeckom? Odvolanie veľvyslanca je značne veľký nesúhlas, hovorí český exdiplomat

    0
    Jaroslav Bašta (Autor: Hans Štembera)

    „Odvolanie veľvyslanca je vyjadrenie značne veľkého nesúhlasu. Ak urobili to, že stiahli svojho veľvyslanca z Berlína, je to dosť silný krok. A musíme sa pýtať, prečo to urobili. Lebo tá rezolúcia, ktorú odhlasoval Spolkový snem, je asi dvadsiata. Turecko na predchádzajúcich dvadsať rezolúcií hlasovalo protestom, ale nie takto výrazne,“ uviedol Bašta. Potvrdil však, že turecký krok je de facto v symbolickej rovine.

    „Vládni politici nehlasovali. Dištanc medzi exekutívou, teda vládou, a parlamentom je zrejmý,“ upozornil na priebeh hlasovania Vladimír Handl z ústavu medzinárodných vzťahov.

    „Malo by sa zabrániť tomu, aby sa zo starých zločinov, starých krívd, stali nové antagonizmy. Nemyslím si, že tento krok bol z hľadiska praktickej politiky šťastný,“ podotkol Bašta s tým, že rozumie nielen poslancom, ale aj neprítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na hlasovaní.

    Handl s Baštom sa následne vyjadrili k dohode, ktorú dosiahlo Nemecko za Európsku úniu s Tureckom v otázke migračnej krízy. „Tá škoda, ktorá vznikla týmto novým gestom nemeckého parlamentu, nebude taká obrovská,“ neobáva sa ukončenia dohody o zastavení prílevu migrantov Handl. „Turecko nemá veľmi na výber. Vzťah s Európou je pre prezidenta Erdogana dôležitý,“ dodal.

    - Reklama -