Je to vážne, krúti Kiska hlavou nad ústavným súdom

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Plénum ÚS v stredu uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. “Podrobnejšie stanovisko a ďalšie kroky prezident oznámi po doručení písomného rozhodnutia Ústavného súdu SR a dôkladnom vyhodnotení tejto situácie,” informoval ďalej Krpelan.

    Plénum Ústavného súdu SR sa v stredu na neverejnom zasadaní zaoberalo dvoma podaniami prezidenta Andreja Kisku. Jeden súvisí s nevymenovaním kandidátov na sudcov ÚS a druhý s poplatkami v zdravotníctve. Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, plénum uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov ústavného súdu. K uzneseniu pripájajú odlišné stanovisko sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Lajos Mészáros, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik.

    Prezident Kiska v podaní žiadal, aby plénum Ústavného súdu SR jasne, zrozumiteľne a bez akýchkoľvek pochybností potvrdilo alebo vysvetlilo, či a akým spôsobom sa ústavné právomoci prezidenta – vrátane výkladu ústavných právomocí prezidenta, aký urobilo plénum ÚS vo veci Čentéš – vzťahujú na kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Chcel, aby plénum ÚS svojím rozhodnutím raz a navždy odstránilo možné pochybnosti, ktoré vyvolalo konanie o nevymenovaných kandidátoch pred dvoma senátmi Ústavného súdu SR. Uviedol, že návrh na výklad ústavy má za cieľ vyjasniť obsah kompetencií prezidenta pri vymenúvaní sudcov ÚS, aby sa predišlo možným sporom v budúcnosti.

    - Reklama -