Je to vážne: Erdogan si vzal na mušku Merkelovú. Ďalšie informácie, ktoré tvoria nepekný celok

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Merkelovú jej obdivovatelia v Nemecku aj v zahraničí opisujú ako skúsenú političku, ktorá si vie rady prakticky v každej situácii. Pred jej odchodom do Bieleho domu jeden z členov CDU dokonca hovoril o tom, že Trump zákonite podľahne jej čaru. Ako už dnes vieme, všetko sa nakoniec skončilo inak a médiá vo svojom „spravodlivom pobúrení“ riešia z celého spoločného stretnutia len to, že Trump údajne nechcel Merkelovej podať ruku.

    Na kancelárku Angelu Merkelovú sa navyše valí razantný prepad jej politických preferencií a vlna kritiky zo strany jej straníckych kolegov. Podľa denníka Die Welt spoločne s premiérom Markom Ruttem ako predstaviteľom EÚ predsedajúceho Holandska v podstate tajne súhlasila s každoročným prijímaním 250 000 sýrskych migrantov z Turecka. Ani tento prísľub či sľúbené tri miliardy eur však Erdogana, zdá sa, veľmi neuspokojili.

    V ostatných dňoch rozvášnený turecký prezident metá urážky na všetky strany. Okrem Holandska napáda aj Nemecko a svoju „tajnú spojenkyňu“ Angelu Merkelovú, ktorá pritom spoločnej dohode obetovala svoju politickú kariéru. „Keď Európanov označíme za nacistov, sú z toho rozladení a zo solidarity sa začnú zomkýnať. Hlavne Merkelová. Pritom vy osobne práve teraz používate nacistické praktiky,“ uviedol Erdogan podľa Deutsche Welle priamo na adresu Merkelovej.

    Šéf Európskej komisie Juncker sa síce na svojom Twitteri proti Erdoganovým slovám ohradil a napísal, že takéto správanie je nezlučiteľné s ambíciami Turecka ašpirovať na členstvo v Európskej únii, ale nezdá sa, že by to tureckého prezidenta malo zastaviť v jeho agresívnom počínaní. Erdogan naopak ešte zostril rétoriku, keď porovnával zaobchádzanie s prisťahovalcami v Európe s tristným zaobchádzaním so židmi v období druhej svetovej vojny.

    „Duch fašizmu sa znovu preháňa po uliciach európskych miest. Európa sa utápa vo svojom vlastnom iracionálnom strachu. Turkofóbia a islamofóbia sú na vzostupe. Oni sa už dokonca boja aj prisťahovalcov, ktorí u nich hľadajú útočisko,“ uviedol Erdogan vo svojom televíznom vystúpení. Ešte predtým sa on aj jeho minister vnútra vyhrážali Európskej únii, že Ankara pošle každý mesiac na kontinent pätnásťtisíc migrantov.

    Ale zatiaľ čo sa tureckí politici len vyhrážajú, tureckí hackeri už prešli od slov k činom. Ako píše server Euractiv, napadli twitterové účty nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund, tenisovej legendy Borisa Beckera, Amnesty International či BBC a objavilo sa na nich presne to, čo hlásali tureckí politici: #NaziGermany, #NaziHolland. Preto je vraj možné, že hackeri zrejme nekonali na vlastnú päsť.

    Hoci vysokí predstavitelia EÚ vydali prostredníctvom migračnej dohody celý kontinent Turecku na milosť a nemilosť, nič nenasvedčuje tomu, že by si Juncker, Schulz, Tusk či Merkelová spytovali svedomie. Našťastie pre premiéra Holandska Marka Rutteho parlamentné voľby sa už konali a zverejnené informácie denníka Die Welt o utajenej dohode ich už nemôžu ovplyvniť. Kancelárku Merkelovú však čakajú voľby až na jeseň a s ohľadom na aktuálne prieskumy ju rozhodne nečakajú ružové dni.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -