Je to tu. Migranti majú svoju stranu, ide o prvé politické hnutie v Európe založené migrantmi pre migrantov

    0
    Nedeľné vzývanie Alaha (Autor: Hans Štembera)
    Denk Partij (DP) má svoje základy ešte v roku 2014, keď holandská Strana práce vylúčila zo svojich radov dvojicu moslimských poslancov tureckého pôvodu. Dôvodom bolo ich napojenie na islamské náboženské organizácie. Dnes sa DP znova dostáva do pozornosti médií, ale v súčasnosti už nejde len o hŕstku odídencov. 
     
    Strana migrantov sa stala relevantnou politickou silou, keď počet členov prekročil tisícku. Tým sa DP podľa holandských zákonov oficiálne stala politickým subjektom. Navyše ju v parlamente prakticky zastupujú dvaja poslanci, ktorých síce vyhodili z ich pôvodnej strany, ale mandáty im zostali. 

    Migranti v parlamente 

    S narastajúcou členskou základňou DP sa v Holandsku ozývajú názory, že v budúcoročných voľbách by sa strana mohla reálne prebojovať do parlamentu. V 17-miliónovom Holandsku totiž žije viac ako milión ľudí, ktorí do krajiny buď emigrovali, alebo sú potomkami migrantov. 
     
    Denk Partij (DP) sa však nechce podľa programu venovať všetkým migrantom. Vyjadrenia členov strany boli v minulosti antisemitské a podľa holandských médií chce DP do volieb ísť s návrhom zákona na vytvorenie takzvaného „Rasistického registra“. Malo by ísť o akýsi zoznam podobný zoznamu sexuálnych deviantov, na ktorý by boli zaradení holandskí občania s nedostatočným rešpektom k imigrantom. 
     
    Strana migrantov vzbudila nedávno v Holandsku vášne, keď prirovnala pravicového politika Geerta Wildersa k Adolfovi Hitlerovi a označila ho za rakovinu holandskej spoločnosti. Wilders, známy svojimi výrokmi proti migrantom, im to vrátil a označil Denk Partij (DP) za „kus vyvráteného halal mäsa“. 
     
    Popularita novej strany migrantov rastie raketovou rýchlosťou. Tento mesiac sa k DP pridala aj známa holandská osobnosť rádia a televízie pre migrantov Sylvana Simonsová. Tanečníčka, narodená v Suriname, vystupuje proti rasizmu a tradičnej holandskej kultúre. Bola jednou z verejne známych osobností, ktoré sa vlani postavili proti tradičnej postave holandských Vianoc Čiernemu Petrovi. Odporcovia tohto zvyku, ktorými sú zväčša migranti čiernej pleti, tvrdia, že ide o pripomienku koloniálnej minulosti. 
     
    - Reklama -