Je to taká menšia arogancia zo strany poslancov. To sa musí skončiť, vyhlásil Rybníček

    0
    Richard Rybníček (Autor: TASR)

    “Princípom bude, že sa porozprávame, koľko chceme peňazí a aké kompetencie máme. Zvyšné posunieme na regióny a zvyšok na štát. Tak by sa mala tvoriť funkčnosť štátu,” hovorí Rybníček.

    Poslanci vraj netušia, aký to má dosah

    Ďalej tvrdí, že momentálne to funguje tak, že poslanci v parlamente urobia nejaké rozhodnutie a v mestách a obciach “to musia potom hasiť”.

    “Oni netušia, aký to má dosah na mestá a obce. Je to príliš centralizované a treba viac peňazí posunúť ľuďom tam, kde žijú. To je princíp,” myslí si Rybníček.

    Ako príklad spomenul novelu zákona o sociálnych službách, ktorá bude mať podľa neho nevyčísliteľné dosahy na mestá, Spomenul aj novoprijatý zákon o detských ihriskách, ktorý “síce znie dobre a únia ho víta”, ale mestá nemali čas sa zorientovať v tom, čo všetko bude zákon obsahovať.

    Rybníčk o poslancch: Považujú nás za nejakých svojich podriadených

    “Je to taká menšia arogancia zo strany poslancov. Oni nás považujú za nejakých svojich podriadených, a to sa musí skončiť,” skonštatoval prezident únie, ktorý vidí problémy aj v rozpočte pre regióny.

    Saková: Všetci na každej úrovni sa s tým musíme vyrovnať

    Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) hovorí, že problém financovania sa netýka len samospráv, ale aj vyšších územných celkov a štátnej správy.

    “Hospodársky rast na Slovensku nejde takým tempom, akým sa očakávalo, a jednoducho, v štátnej kase je menej peňazí, ako to bolo predošlé obdobie. Všetci na každej úrovni sa s tým musíme vyrovnať,” uviedla Saková.

    Ďalej povedala, že by sa mali zaviesť opatrenia, ktoré sa budú týkať šetrenia v niektorých oblastiach a kapitálových a mzdových výdavkov.

    Rybníček chcel využiť konferenciu aj na to, aby poslancov vyzval na to, aby sa po voľbách v roku 2020 začali zaoberať zmenou správy štátu. Únia miest a obcí chce v januári na mimoriadnom sneme predložiť návrhy reformy verejnej správy.

    - Reklama -