Je to smutné, zlé, fiasko. Fico prehovoril o summite v Bruseli a utečeneckej kríze. Asadov režim v Sýrii sa vraj musí zmeniť

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Ficoupozornil, že zatiaľ Európskej únii veľmi pomáha počasie, pokiaľ ide o prílev migrantov do EÚ. Tých, ako dodal, prichádza denne cez grécko-tureckú hranicu približne štyritisíc. „Nie je nejaká pozitívna nálada, dnes nám pomáha len a len počasie, čo bude na jar, sa nedá odhadnúť,“ povedal premiér s tým, že migračná kríza nie je vyriešená a bez Turecka ani nebude.

    „Treba presne povedať, na čo presne tri miliardy eur z Únie pre Turecko pôjdu. Platí, že Turecko je kľúčový hráč a pokiaľ nepomôže Únii so zadržiavaním migrantov, tak nezvládneme migračnú krízu, ktorá bude na jar pokračovať,“ skonštatoval premiér. Ako dodal, Slovensko podporuje myšlienku Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. K tejto myšlienke by sa mali vyjadriť hlavy vlád a štátov počas holandského predsedníctva v Rade EÚ, teda v prvom polroku 2016.

    Podľa premiéra na summite ani nikto nehovoril o trvalých kvótach. Nikto neprišiel s novým návrhom, len tak platonicky sa opakuje, že treba dokončiť to, čo schválili, dodal Fico s tým, že keďže sa na základe povinných kvót prerozdelilo 184 ľudí, kvóty možno označiť za fiasko.

    Lídri EÚ na summite hovorili aj o situácii v Sýrii a Líbyi. „V záveroch sme prijali, že mier nie je možný bez zmeny režimu v Sýrii,“ oznámil Fico. Ako zdôraznil, názory na to, či musí prezident Asad odísť, sa líšia. Slovensku však záleží na pokoji v tejto krajine.

    - Reklama -