Je to s rozpočtom také zlé? Treba spustiť korekčný mechanizmus, odkazuje rezortu financií Šramko

    0
    Na archívnej snímke predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. (Autor: TASR)

    Rozpočet verejnej správy má byť podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy vyrovnaný alebo prebytkový.

    Toto pravidlo o vyrovnanom rozpočte je založené na strednodobom cieli, teda štrukturálnom salde, ktorý by verejné financie Slovenska mali plniť, resp. sa k nemu rýchlo približovať. Podľa RRZ vyrovnaný rozpočet v roku 2018 nebol dosiahnutý.

    Vyrovnaný rozpočet mohol byť dosiahnutý o rok skôr, ako predpokladala vláda

    Po posúdení smerovania k vyrovnanému rozpočtu nastala v roku 2018 výrazná odchýlka s potrebou spustenia korekčného mechanizmu.

    “Výrazná odchýlka naznačuje, že vyrovnaný rozpočet mohol byť pri dodržaní pravidla dosiahnutý už v roku 2018, t.j. o rok skôr, ako predpokladala vláda. Dôvodom je najmä to, že neočakávané daňové príjmy a pokles úrokových nákladov vláda využila na rýchlejší rast výdavkov, čím došlo k výraznému prekročeniu výdavkového pravidla,” skonštatoval v stanovisku pre médiá predseda RRZ Ivan Šramko.

    Celkové závery hodnotenia rezortu financií a RRZ sa odlišujú. Podľa hodnotenia MF SR došlo k nevýraznému odchýleniu od pravidla vyrovnaného rozpočtu, a preto nenavrhlo spustenie korekčného mechanizmu.

    Rada poukázala na nepresnosti

    Hodnotenie MF SR obsahuje podľa názoru rozpočtovej rady nepresnosti vyplývajúce z toho, že ministerstvo nepremietlo do odhadu vplyvu lepšieho výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) aktualizované makroekonomické ukazovatele v rokoch 2015 až 2017 a v prípade odhadu vplyvu odvodovej odpočítateľnej položky nepostupovalo konzistentne.

    “Odstránenie nepresností by viedlo k výraznej odchýlke vo výdavkovom pravidle už v základnom hodnotení. V takejto situácii by už aj podľa prístupu MF SR mohla po celkovom hodnotení nastať výrazná odchýlka s odporúčaním spustenia korekčného mechanizmu,” doplnil Šramko.

    Dosiahnutie rozpočtového cieľa v roku 2019 by znamenalo splnenie pravidla o vyrovnanom rozpočte. Existencia významných rizík z pohľadu vývoja salda verejnej správy v roku 2019 zdôrazňuje podľa rozpočtovej rady potrebu prijatia nápravných opatrení už v tomto roku.

    Slovensko sa zaviazalo dodržiavať pravidlo o vyrovnanom rozpočte

    “Vzhľadom na identifikovanú výraznú odchýlku by mala vláda schváliť záväzný korekčný plán, ktorý by viedol k splneniu strednodobého rozpočtového cieľa v podobe štrukturálneho deficitu vo výške 0,5 % HDP najneskôr v roku 2020,” upozornil Šramko.

    Na dosiahnutie tohto cieľa by nominálne medziročné tempo rastu upravených výdavkov nemalo presiahnuť v priemere 5,1 % v oboch rokoch.

    Slovensko sa zaviazalo dodržiavať pravidlo o vyrovnanom rozpočte transpozíciou medzinárodnej zmluvy do zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

    - Reklama -