Je to politický darebák, povedal o Orbánovi maďarský expremiér

    0
    Maďarský expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány (Autor: SITA)

    Expremiérov 15. výročný prejav o stave krajiny, ktorého tradíciu založil ešte ako predseda vlády, naživo vysielala internetová stránka komerčnej televízie ATV. Podujatie s pozvanými hosťami zorganizovala Nadácia za novú republiku, ktorá je nadáciou DK. Gyurcsány stav krajiny hodnotil deň pred 21. výročným prejavom Orbána.

    Podľa predsedu DK vláda Fideszu hovorí iba o migrantoch, avšak o ďalších vážnych otázkach budúcnosti mlčí. Z toho podľa expremiéra vyplýva, že Orbán chce Maďarsko udržiavať v strachu. “Orbán vetoval viacero dohôd o riešení migrácie. Znamená to, že tieto problémy nechce vyriešiť, ale ich chce udržiavať, pretože mu to pomáha zostať pri moci. Z tohto pohľadu je Orbán politickým darebákom, ktorý svoj ľud ženie do neúspechu a prehry,” povedal Gyurcsány.

    Expremiér odkázal Maďarom, že ak chcú byť skutočnými vlastencami, tak by sa mali Orbánovi vzoprieť. Ocenil, že odpor voči novele zákonníka práce o nadčasoch, ktorú verejnosť označuje iba ako “otrocký zákon”, spojil v decembri parlamentnú i mimoparlamentnú opozíciu. “Významná časť krajiny sa vzbúrila, opozičné strany sa spojili aj napriek mnohým nezhodám,” zdôraznil.

    V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu Gyurcsány povedal, že v nich ide o to, či európski voliči budú voliť spolupracujúcu Európu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, alebo politiku vytvárania konfliktov Orbána a ministra vnútra talianskej pravicovo-populistickej vlády Mattea Salviniho.

    - Reklama -