Je to na vás… Kiska prehovoril v parlamente

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Slovensko a právny štát

    “Je na vás, aby ste ukázali, ako vám záleží na tom, aby bolo Slovensko právnym štátom. Je na vás, aby ste ukázali, že chcete, aby tie najťažšie spoločenské a právne otázky riešili skutočne tí najlepší z najlepších. Po stránke odbornej, ale aj morálnej,” apeloval na poslancov v parlamente Kiska.

    Podľa hlavy štátu je kandidátov dostatok. “Potvrdilo sa, že na Slovensku máme dostatok kvalitných a čestných odborníkov. Niet žiadnych pochýb o tom, že aj spomedzi dnešných 39 uchádzačov je možné zostaviť dôveryhodný ústavný súd,” myslí si Kiska.

    Hlasovanie bude dôležitým signálom verejnosti

    To, či k tomu však dôjde, či bude mať Slovensko funkčný ústavný súd, schopný brániť ústavný poriadok Slovenskej republiky, je podľa Kisku teraz v rukách poslancov. “Výsledok nadchádzajúceho hlasovania bude aj dôležitým signálom verejnosti. Jasnou správou o vašom postoji k povinnosti obnoviť dôveru obyvateľov Slovenska v štát a v jeho politické vedenie,” uviedol Kiska.

    Podľa neho je ÚS SR, o ktorého budúcnosti sa v parlamente rozhoduje, jednou z najvýznamnejších inštitúcií v krajine. “Ako občania, ale aj ako zvolení zástupcovia ľudí doň vkladáme dôveru, že bude nestranne a nezávisle vykladať ústavu, rozhodovať o našich právach a slobodách. Že bude garantovať demokratický charakter štátu a chrániť vládu práva na Slovensku. Sila a presvedčivosť inštitúcií je však daná schopnosťami a dôveryhodnosťou tých, ktorí ich tvoria,” vyhlásil Kiska.

    Dôvera v politiku a štát

    Zákonodarcovia v parlamente by preto mali myslieť na to, že výsledok ich hlasovania pri ústavných sudcoch nebude mať vplyv len na dôveryhodnosť ústavného súdu či dôveru v spravodlivosť. “Ak nebudeme opatrní, to, čo je dnes krízou dôvery v politiku, môže byť zajtra krízou dôvery v demokraciu. Lebo ľudia musia uveriť schopnosti štátu a ochote politikov chrániť ich záujmy,” vyhlásil prezident.

    Ľudia žiadajú slušnosť a spravodlivosť

    Hlasovanie bude podľa neho o ochote a schopnosti parlamentu konať v záujme Slovenska a zabezpečiť normálne fungovanie štátu. “Našou spoločnou zodpovednosťou je, aby Slovensko dobre fungovalo a všetky inštitúcie si plnili svoje úlohy. V mene splnenia tohto cieľa sme povinní hľadať riešenia aj dohody,” dodal Kiska s tým, že ľudia na Slovensku žiadajú slušnosť a spravodlivosť, aby mohli opäť veriť štátu. “Som presvedčený, že dnes to znamená zvoliť 18 kandidátov, ktorí môžu byť kvalitnými ochrancami ústavnosti na Slovensku,” dodal prezident.

     

    - Reklama -