Je to fašistický štát, plný neslobody. Vyjadril sa na adresu Ruska český komentátor

    0
    Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart (Autor: Hans Štembera)

    V úvode Mitrofanov zdôraznil, že to, čo bude hovoriť, sú jeho názory, nie názory redakcie. „Chcel by som, aby ľudia nad mojimi slovami premýšľali. To je podľa mňa základná úloha politického komentátora. Pokojne mi neverte. Ale je to môj názor, založený na dlhoročných znalostiach českého politického prostredia, osobnom poznaním mechanizmov, podľa ktorých funguje česká politika, a osobných znalostí mnohých dôležitých aktérov českej politiky,“ objasnil.
     
    „Tento rok budem mať päťdesiatdeväť rokov. Prvých tridsať, štyridsať rokov som veľmi odmietal akési veľké schémy, že veci nie sú samy od seba, ale dosť často je tu nejaká vôľa a plán. Dnes viem, že to tak je. A teraz sa, prosím, nehnevajte, že budem hovoriť veci, ktoré v predošlej debate v Jablonci ľudí šokovali,“ navnadil novinár návštevníkov jeho besedy s názvom Očami Sašu Mitrofanova v libereckom Fryčovom kníhkupectve.

    Ruský plán, ako vrátiť vplyv ako za Sovietskeho zväzu

    Nedávno mi jeden pán na dôchodku, učiteľ, hovoril, že došli s manželkou, tiež učiteľkou, k záveru, že, bohužiaľ, česká vzdelávacia sústava absolútne zlyhala v príprave ľudí na to, v čom žijú, v akej spoločnosti sú, ako funguje, aké sú mechanizmy politiky aj riadenia štátu, aké je rozloženie vo svete, aké sú čie záujmy, čo sa vlastne deje,“ spomenul si Mitrofanov. „Nie je preto teraz pre mňa vôbec prekvapením, že ľudia často aj s vysokoškolským vzdelaním – ospravedlňujem sa, ale často sú to inžinieri – dokážu písať veci, ktoré sú síce po česky dobré – ale obsahovo sú z iného sveta. Dokážu žiť v nejakých svojich predstavách, ktoré sa úplne líšia od toho, čo sa deje minimálne v tejto politike. Majú úplne inú predstavu o týchto aktéroch, akí sú v skutočnosti,“ upozornil.
     
    Určitá skupina takzvaných alternatívnych médií – a to nielen u nás, ale aj vo svete – je podľa Mitrofanova súčasťou väčšieho ruského plánu, ako vrátiť starý vplyv Sovietskemu zväzu. „Putin má prostredníctvom veľmi dobre organizovaných tajných služieb fabriky trollov, ktorí vstupujú do diskusií v rôznych krajinách a rozoštvávajú to tam. K tomu si pridajte, že Kremeľ okato financuje stranu Marine Le Penovej vo Francúzsku a maďarský Jobbik,“ argumentoval.

    Kde sú u nás tí utečenci?

    David Hamr z Českého rozhlasu, ktorý celú reláciu moderoval, sa Mitrofanova opýtal, či utečenecká a grécka kríza či kontroverzné výroky niektorých politikov majú nejakú súvislosť. „Opýtam sa ja. Kde sú u nás tí utečenci? Chovanec hovoril, že je ich deväťdesiat v detenčných zariadeniach. Takže utečenci tu takmer žiadni nie sú. Je to téma, ktorá je vnášaná do diskurzu napríklad prezidentom Milošom Zemanom a je súčasťou veľkého globálneho plánu,“ domnieval sa.
     
    Ten podľa neho zahŕňa aj bombardovanie Sýrie ruskými lietadlami. „Pretože, ako už aj ruské zdroje priznali, na takzvaný Islamský štát tých bômb veľa nepadá. Tak tretina. Inak na pozície bojovníkov proti Asadovi a potom tiež na civilné obyvateľstvo. Aby tá vlna utečencov bola ešte väčšia a preliala sa do Európy. Kde kvôli tomu vzniká napätie,“ konštatoval Mitrofanov.

    Európska únia podľa neho na niečo také nebola vôbec pripravená. „Bola to taká až veľmi pokojná organizácia,“ ozrejmil.

    Neverím, že Sobotkov mail prelomili náckovia

    Prečo zrazu prezident Zeman zaútočil na premiéra Sobotku? „Pretože premiér Sobotka má prístup k tajným informáciám a veľmi dobre vie, čo sa deje. Takže vie aj, aká je úloha Zemana. Objektívne vzaté, jeden pracuje pre Rusko, druhý pre Európu. Takže je potrebné Sobotku odstrániť,“ povedal politický komentátor.
     
    Vyjadril sa aj k napadnutiu premiérovho mailu. „Vraj to urobili náckovia. Ja tomu neverím. Na to sú iné prostriedky, iní ľudia a špecialisti, ktorých je veľa v jednej nemenovanej krajine a sú na vysokej úrovni,“ vysvetlil Mitrofanov s tým, že u nás to zatiaľ drží Sobotka. „Nie je, samozrejme, sám, je ale viditeľný a má tú moc ako premiér spolupracovať s Európskou úniou a NATO.“

    Kľúčové krajské voľby. Aj preto Zeman na Sobotku útočí

    Tento rok nás čakajú krajské voľby. „Majú byť kľúčové. Mám rád Miloša Zemana pre jeho otvorenosť. Nič neutají. Keď bol teraz na južnej Morave, tak hovoril: Tu je Michal Hašek. Ten je najlepší. Mám ho najradšej zo všetkých. Po krajských voľbách majú nastať zmeny v sociálnej demokracii. A preto Zeman na Sobotku tak útočí. Má dostať málo hlasov, prehrať voľby. Cieľom je zničiť Sobotku,“ konštatoval Mitrofanov.
     
    Na čo podľa neho upozornil a varoval pred tým v rozhovore pre Aktuálně.cz aj minister vnútra Chovanec. „Chovanec si to spočítal tak, že ide proti Zemanovi a Rusku s Európou a Sobotkom,“ domnieva sa politický komentátor.
     
    Potom sa rozhovoril o tom, že politik musí hovoriť tak, aby mu rozumel aj ten najhlúpejší priaznivec. A dotkol sa aj fenoménu Andrej Babiš. „Nikto nepredpokladal, že tu vznikne. Ten vlastne robí politiku – prepáčte mi ten výraz – pre idiotov. A vychádza mu to. Pretože to bolo v kampani – Áno, bude lepšie…“ vypozoroval.

    Rusko je fašistický štát

    Aká je realita dnešného Ruska? „Je tam skutočne nesloboda. Požičiam si formuláciu profesora Andreja Zubova. Je to fašistický štát,“ vyhlásil Mitrofanov. Aký je podiel občanov Ruskej federácie, ktorí si uvedomujú, čo sa tam deje? „Uvádza sa, že dvanásť percent. Existuje jedna malá výborná televízia, pár veľmi zaujímavých tlačených médií. Ale to všetko nemá žiadny dosah. Toto číslo je isté. Potom sa uvádza, že ľudia majú strach. Vezmite si, že ste v Rusku, kde Nemcova zastrelili, tak vám niekto zavolá: tu sociologický prieskum, podporujete prezidenta Putina? Tak poviete áno,“ vysvetlil Mitrofanov. „Bohužiaľ, aj podľa ruských údajov sa každým rokom zvyšujú počty ľudí, ktorí z Ruska emigrujú. Sociálne sú to najlepšie mozgy, najpodnikavejší ľudia, najvzdelanejší mladí ľudia,“ doplnil.
     
    Úplnú demokraciu si v Rusku asi nie je možné predstaviť. „Pre svet by bolo optimálne, keby tam bol režim, ktorý by nebol taký expanzívny ako dnes. Bol by schopný dohody. Ale ruské dejiny nedávajú materiál k tomu, aby tento štát v tejto podobe bol schopný niečoho takého,“ uviedol novinár. „Som absolútne presvedčený, že Putinova kremeľská politika vedie k záhube Ruska. Nie však k tomu, že bude Rusko prekvitať. Veď tam sú obrovské vnútorné problémy – ekonomické, politické, národnostné. Je tam Čečensko, ktoré sa stalo bohviečím a je hrozbou nielen pre Rusko. Ako môže byť Rusko naším spojencom proti radikálnemu islamu, keď tam má Kadyrova?“ povedal Mitrofanov. Rusko je podľa neho v stave bomby pred výbuchom. „A to Putin dobre vie. Preto sa snaží to napätie ventilovať von. Preto Ukrajina, Turecko a ďalšie,“ vysvetlil. 

    Nech sú Američania, akí sú, mne nevadia

    Kritizujete Rusko, ale čo USA? Americkú akciu v Iraku v roku 2003 bude dnes asi ťažko niekto obhajovať. „Amerikou nadšený v žiadnom prípade nie som. Žiť by som tam nechcel. Ale pozerám sa na to sebecky ako český občan. Čo mi prinieslo zlé posledných 25 rokov, keď sme podľa niektorých v područí Spojených štátov. Nič. Čo by prinieslo, keby sme boli v ruskom područí, to vám môžem povedať celkom jasne. Nech sú Američania, akí sú, mne nevadia. Bude mi vadiť, keď tu budú Rusi so svojím vplyvom. Ak sem prídu Rusi, tak pretože čiastočne z toho národa pochádzam, viem, čo to bude,“ objasnil Alexander Mitrofanov. „Takže na vás bude pripravené polónium?“  zavtipkoval moderátor. „To nie. Polónia je na mňa škoda, to je vzácne. Stačí arzén,“ pobavil návštevníkov Alexander Mitrofanov a debata sa po zhruba dvoch hodinách skončila.

    - Reklama -