Je to čierna diera. Bývalý zahraničný spravodajca ČT Szántó vysvetľoval divákom, prečo veľmoci vojensky operujú v Afganistane

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Misia v Afganistane je pre tamojšiu bezpečnosť nepochybne kľúčová, ako hneď v úvode rozhovoru upozornil Szántó. Dôvodom je, že Afganistan zažíva veľmi dlhé dekády jednotlivých vojen a politickej nestability. „Tento región je dôležitý predovšetkým preto, že je to čierna škvrna, ktorá je uprostred strategicky veľmi dôležitej oblasti. Ak tam dochádza k bezvládiu, ako sme videli v minulých dekádach niekoľkokrát, tak sa zrazu môže stať toto miesto zdrojom nestability pre celý región,“ dodal zahraničný spravodajca s tým, že preto sa nové veľmoci znova a znova púšťajú do tohto veľmi nebezpečného vojenského dobrodružstva, ako práve teraz napríklad Spojené štáty a Severoatlantická aliancia.

    V Česku sa na túto tému rozbehli rôzne debaty, komentár, ktorý zaznieva najčastejšie, je, že nebyť prítomnosti spojeneckých síl, nebolo by na koho útočiť. „To je debata, ktorá povedie k otázke, čo bolo skôr, či vajce, alebo sliepka. Pripomeniem, že ten džin medzinárodného islamistického hnutia alebo džihádizmu bol vypustený už tou predchádzajúcou inváziou v roku 1979, keď sa Sovietsky zväz rozhodol podporiť v rozbiehajúcej sa občianskej vojne miestnu komunistickú alebo prosovietsku vládu, čím zrazu medzinárodný islamizmus získal akési miesto, kde môže vykonávať svoj džihád,“ zdôraznil Szántó.

    Bolo to vraj práve obdobie od vojny proti sovietskym vojskám, keď sa odtiaľ všetka pozornosť sveta, Západu a Spojených štátov na čele odvrátila a nakoniec to vyústilo 11. septembrom 2001. „Nie je tak úplne pravda, že by to bolo tak, že útok al-Káidy a vôbec najväčší teroristický útok v modernej histórii ľudstva bol vyprovokovaný prítomnosťou západných vojakov na území Afganistanu, tí tam skrátka v tom čase neboli,“ spresnil reportér.

    Sila teroristov sa stále prejavuje a vojna v Afganistane je preto podľa spravodajcu nesmierne vyčerpávajúca. „Najväčšiu váhu toho utrpenia nesie miestne obyvateľstvo, ktoré je tými dekádami vojen unavené. Samozrejme, vyčerpávajúce je to aj pre jednotlivé spojenecké armády, ktoré sú kľúčové pre tamojšiu vládu. Odhaduje sa, že centrálna vláda v Kábule okrem iného aj vďaka výdatnej pomoci západných spojencov ovláda okolo troch štvrtín alebo dvoch tretín celého územia,“ uviedol Szántó.

    V posledných dňoch bolo možné sledovať správy o tom, že aj vyjednávači Spojených štátov sa stretávajú so zástupcami Talibanu. Český minister zahraničia v pondelok hovoril, že si ani nedokáže predstaviť, že by bol Afganistan jedného dňa demokratickou krajinou európskych rozmerov. „Po roku 2011, po tom zložitom procese, ktorý sme začali v roku 2011 nazývať arabská jar, ktorý dnes vyzerá úplne inak než v roku 2011, sme pochopili, prinajmenšom na Západe, že do veľkej miery pre naše zahraničnopolitické záujmy je dôležitejšia stabilita než liberálnodemokratické zriadenie tak, ako ho poznáme z Európy alebo zo Západu,“ poznamenal.

    „Vývoz demokracie nebol nikdy hlavným cieľom v Afganistane, cieľom celej zahraničnej invázie do Afganistanu bolo zničiť al-Káidu a potom Taliban, ktorý sa postavil na jej stranu,“ povedal s tým, že cieľom bolo ďalej dostať k moci reprezentatívnejšiu, menej extrémistickú vládu, čo sa do určitej miery podarilo. „A predovšetkým zabrániť tomu, aby sa z Afganistanu stala ďalšia čierna diera, ako je Somálsko, ktoré de facto neexistuje ako štát, alebo ako Jemen, ktorému niečo podobné hrozí,“ dodal Szántó.

    Celé interview nájdete na webe ČT.

    autor: nab

    - Reklama -