Je to chrapúnstvo… Hovorí o možnosti opätovnej kandidatúry Procházku do Luxemburgu ústavný právnik

    0
    Radoslav Procházka (Autor: TASR)

    Podpredseda vlády Robert Kaliňák sa začiatkom marca vyjadril, že by vláda mala trvať na kandidatúre Radoslava Procházku na sudcu Všeobecného súdu EÚ.

    „Osobne si myslím, že to za pokus stojí, ale nie som ten, ktorý o tom rozhoduje. Ale keby to bolo na mne, tak určite áno, pretože z môjho pohľadu má byť na mieste naslovovzatý odborník, čo pán Procházka nepochybne je,“ vysvetlil Kaliňák.

    Podobne sa vyjadrila v pondelok tento týždeň na zasadnutí Súdnej rady SR aj predsedníčka Jana Bajánková, aj napriek tomu, že ho neodporučil poradný výbor Rady EÚ.

    Šéfka súdnej rady pripustila, že je v oblasti týchto výhrad sedemčlenného poradného výboru, ktorý Procházka nepresvedčil už v decembri minulého roku pri osobnom vypočutí, možné niečo urobiť. „Vždy sa dá posunúť, vždy sa dá meniť, názory sa menia,“ povedala. Viac sme o tom písali TU.

    Poradca prezidenta Andreja Kisku Ján Mazák však túto možnosť vylučuje a prekvapuje ho fakt, že sa vláda nedokázala vzdať kandidatúry Procházku, na základe čoho sa nemôže začať proces hľadania nového kandidáta.

    Vznikajú tu špekulácie, čím Procházka presvedčil Fica

    Hnutie Obyčajných ľudí taktiež vyzýva premiéra Roberta Fica, aby stiahol Procházkovu kandidatúru. Igor Matovič si myslí, že poradná komisia Všeobecného súdu EÚ zobrala do úvahy aj zvukovú nahrávku rozhovoru, kde sa Procházka pokúša zaplatiť za inzerciu bez odvodu dane. „Poradná komisia Všeobecného súdu EÚ pri svojom rozhodovaní brala do úvahy aj negatívne stanovisko sudcovského Združenia za otvorenú justíciu, zvukovú nahrávku nášho rozhovoru dokazujúcu pokus Procházku o nezákonnú platbu za inzerciu bez DPH i prekročenie finančného limitu jeho prezidentskej kampane,“ povedal Matovič.

    „V snahe zachrániť Slovensko od ďalšej medzinárodnej blamáže verejne vyzývam premiéra R. Fica a členov vlády, aby uznali, že nezávislá komisia objektívne musela spochybniť kompetentnosť R. Procházku na post sudcu VšSEÚ, a aby preto jeho nespravodlivú kandidatúru bezodkladne zrušili. V opačnom prípade vzniknú špekulácie, čím R. Procházka presvedčil premiéra Fica, aby jeho kandidatúru ochraňoval,“ dodal líder Obyčajných ľudí.

    Je to chrapúnstvo, hovorí ústavný právnik

    Bývalý sudca ústavného súdu a ústavný právnik Ján Drgonec považuje za zvláštny krok, že sa vláda nedokázala vzdať Procházkovej kandidatúry. Podľa Drgonca je to chrapúnstvo voči Procházkovi. „Je to zvláštny krok a podľa môjho názoru, ak vláda nepodnikla zákulisné kroky smerujúce k tomu, aby Procházku skutočne pretlačila do spomínanej funkcie, tak je to chrapúnstvo voči Procházkovi. Osobne sa nazdávam, že za stavu, ktorý sa vyvinul, sú jeho šance zanedbateľné,“ povedal pre PL Drgonec.

    Drgonec povedal, že si nemyslí, že opätovné nominovanie zo strany vlády by nás zdiskreditovalo viac, ako už sme sa stihli zdiskreditovať. Taktiež ústavný právnik predpokladá, že sa to môže skončiť aj rovnakým neúspechom ako v prípade, keď sa Česká republika pokúšala presadiť na konferencii predstaviteľov členských krajín EÚ neodporúčaného kandidáta.

    „Neviem, kto všetko patrí k uchádzačom a kto všetko má aj reálny záujem o danú pozíciu. Nedá sa však vylúčiť ani to, že Slovensko skutočne lepších kandidátov nemá. Procházka bol už z nejakých dôvodov odmietnutý. To jasne naznačuje, že nie je optimálnym ani dobrým kandidátom,“ uzavrel Ján Drgonec.

    - Reklama -