Je suis Petrohrad? Nič také ako po útokoch na Paríž a Brusel sa nekoná. Neskutočné, kam až siaha žlčovitá nenávisť voči Rusku, konštatuje analytik

    0
    Eduard Chmelár (Autor: Reprofoto/Facebook:Eduard Chmelár)
    K teroristickému činu, ktorý otriasol Ruskom, sa v slovenských médiách ako prvý vyslovil politický analytik Eduard Chmelár. Na svojom facebookovom profile sa pozastavil nad reakciou časti odbornej aj laickej verejnosti. Na mušku si Chmelár vzal živé vysielanie Českej televízie venované udalostiam v Petrohrade. 
     
    Práve v ČT sa podľa analytika „nerozpakovali a bez akýchkoľvek relevantných informácií začali špekulovať, že si to mohol objednať Putin, aby odvrátil pozornosť od protivládnych demonštrácií v Moskve“. 
     
    Špekulovať, že teroristický útok dal spáchať samotný prezident ktoréhokoľvek štátu, je podľa Chmelára neuveriteľné. „Je neskutočné, kam až siaha žlčovitá nenávisť voči Rusku. Predstavte si, že by toto vo verejnoprávnej televízii rozoberali v deň teroristických útokov na New York a Washington,“ prirovnáva odborník udalosti v Petrohrade k útoku z 11. septembra 2001. 
     
    Spočiatku sa objavovali aj informácie, že prezident Putin pokračoval v rokovaniach s bieloruskou hlavou štátu Alexandrom Lukašenkom napriek tomu, čo sa stalo v Petrohrade. Chmelár pripomína, že to nebola tak celkom pravda, ako to interpretovali poniektorí kritici Kremľa, pretože Putin v skutočnosti prerušil rozhovory, aby vydal rozkazy na začatie vyšetrovania, vyjadril sústrasť pozostalým a potom pokračoval. 
     
    V statuse politického analytika, ktorého oficiálny facebookový profil sleduje vyše 19 000 používateľov, nechýba ani historické okienko. V ňom Chmelár krátko pripomína, že „za posledné dve desaťročia zahynulo v Rusku v dôsledku teroristických útokov viac ako tisíc ľudí“. 
     
    Chmelár píše, že väčšinu terorizmu v Rusku majú na svedomí čečenskí separatisti, ktorí sa hlásia k saudskoarabskej vetve islamu zvanej wahhábizmus. Tú istú odnož islamu vyznáva aj Taliban, al-Káida či Islamský štát. 
     
    „Nikto nikdy však Čečencov neobvinil z napojenia na medzinárodný terorizmus, stovky obetí sa považovali za ´vnútornú záležitosť Ruska´, a tak pravdepodobne ani tentoraz nezaznamenáte exhibicionistické postoje typu Je suis Petrohrad,“ konštatuje Eduard Chmelár. 
     
     
    - Reklama -