Je pre NATO väčšou hrozbou Blízky východ alebo Rusko? Budete prekvapení

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Valášek takisto pripomenul, že Slovensko patrí k zástancom názoru, že Severoatlantická aliancia by sa mala pri vysporadúvaní sa s krízou viac angažovať a podľa stáleho predstaviteľa tak aj robí. “Aliancia čiastočne, aj na našu žiadosť, spustila novú aktivitu v Egejskom mori, kde šesť lodí monitoruje v rôznych zónach toky migrantov a hlási ich Frontexu, tureckým a gréckym autoritám,” objasnil Valášek.

    Na otázku, či je to podľa neho zo strany Aliancie dostatočné, odpovedal, že odkedy misiu spustili, poklesol počet migrantov podľa odhadov asi o 50 percent. “V tom danom regióne prišlo k drastickému poklesu migrácie, pretože vidia, že tadeto cesta nevedie,” dodal Valášek.

    Pripustil ale, že migranti môžu zmeniť trasy, už napríklad Taliansko hlási nárast počtu migrantov cez Stredozemné more. “Treba jasne, a nielen v jednom regióne, dať najavo, že nelegálna migrácia nebude tolerovaná. Keď toto urobíme vo viacerých regiónoch naraz, tak ten signál je, že sa ani neoplatí vchádzať na lode, lebo riskujete vlastný život a nikam sa ani nedostanete. Toto je ten signál, ktorý aj NATO pomáha vyslať,” vysvetlil pohľad očami Aliancie Valášek. 

    Pri otázke, či je pre NATO väčšia hrozba situácia na Blízkom východe, alebo Rusko, Valášek parafrázoval slová bývalého generálneho tajomníka NATO Georgea Robertsona, že kto nevie jazdiť na dvoch koňoch naraz, nemal by byť v aliančnom cirkuse”. Aliancia nikdy nemala jednu jedinú výzvu, aj počas Studenej vojny sa vždy sústredila na možnosť konfliktu vo viacerých oblastiach,” uviedol Valášek.

    Veľvyslanec taktiež pripomenul, že keď sa zíde NATO na summite vo Varšave začiatkom júla, budú sa baviť o minimálne dvoch prioritách. “Budeme sa rozprávať o tom, ako posilniť odstrašovaciu schopnosť Aliancie. To znamená, ako natoľko posilniť východnú hranicu, aby sme odradili kohokoľvek od pokušenia otestovať aliančnú odolnosť v tomto regióne. Zároveň musí byť absolútne rovnakou prioritou aj juh, kde máme rovno dve hrozby,” dodal Valášek.

    Jednou hrozbou je terorizmus, ktorý je prioritou pre krajiny ako Francúzsko, Belgicko či USA. Pre druhé krajiny je to hlavne o migračnej kríze, ktorá má zásadný politický dopad na Európu.

    - Reklama -