Je práca v SIS atraktívna? Hlásia sa tam stovky ľudí, stále sú však voľné miesta

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Následne v rámci prijímacieho konania bolo úspešných 16,2 percenta uchádzačov, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s rokom 2017 (17,9 percenta). Ku koncu roku 2018 dosahoval počet príslušníkov SIS 82,21 percenta z plánovaného stavu.

    To je, ako sa konštatuje v správe, minimálny nárast oproti koncu roku 2017. Konkrétne ku koncu roku 2017 to bolo 81,64 percenta z plánovaného stavu.

    Starších príslušníkov je viac

    Personálne zloženie podľa základných demografických znakov SIS zostáva v porovnaní s predošlými rokmi bez podstatných zmien. V slovenskej tajnej službe pôsobí takmer 60 percent mužov a 40 percent žien.

    Vo vekovej štruktúre je stav vekovo mladších príslušníkov vo veku do 40 rokov – 29,5 percenta nižší ako stav príslušníkov v strednom veku do 50 rokov, ktorých je 46 percenta.

    Uvádza sa v odtajnenej časti správy v sekcii personálne zabezpečenie SIS.

    Vysokoškolsky vzdelaných (vrátane prvého stupňa vysokoškolského vzdelania) je 70 percent príslušníkov.

    V minulom roku služba realizovala 19 spravodajských vzdelávacích aktivít. Pokračovala v príprave príslušníkov v oblasti cudzích jazykov, keď zorganizovala napríklad päť interných jazykových kurzov.

    Profil SIS

    Slovenská informačná služba (SIS) je štátny orgán, ktorý disponuje najsofistikovanejšími ľudskými a technickými prostriedkami spravodajskej ochrany Slovenskej republiky a jej záujmov, uvádza sa v profile SIS.

    Ako sa ďalej na stránke v rubrike “O nás” píše, SIS v rozsahu svojej pôsobnosti a v rozsahu svojich oprávnení získava a zákonom ustanoveným príjemcom poskytuje informácie o najzávažnejších ohrozeniach ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a bezpečnosti, ako aj informácie zamerané na ochranu zahraničnopolitických a hospodárskych záujmov štátu.
     
    SIS sa podieľa na odvracaní bezpečnostných hrozieb proti Slovenskej republike, členským štátom EÚ a NATO, ako aj na ochrane bezpečnosti medzinárodného spoločenstva. SIS aktívne spolupracuje s partnerskými spravodajskými službami a medzinárodnými organizáciami.
     
    - Reklama -