Je jedno, či si kúpim drogy priamo od výrobcu alebo pošlem dílera. Papierikom s názvom peniaze už nik nebude veriť, tvrdí Sulík a prezrádza, kedy krachne euro

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Líder SaS Richard Sulík vo svojom komentári približuje, čo sa stane s menou krajiny, ktorej verejný dlh vykúpi centrálna banka. Ak je to výkup vo výške viac ako jednej tretiny HDP, mena krajiny do piatich rokov zanikne z dôvodu, že týmto papierikom s názvom peniaze už nik nebude veriť. Aby sa toto nestalo aj s eurom, napísali jeho tvorcovia do Lisabonskej zmluvy článok 123, ktorý znie: „… je rovnako zakázané ako priame odkúpenie pohľadávok ústredných vlád alebo dlhov Európskou centrálnou bankou,“ približuje Sulík.

    Podľa jeho názoru šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi a guvernér Národnej banky Slovenska NBS Jozef Makúch tento zákon obchádzajú tak, že nenakupujú dlhopisy priamo od vlád, ale nepriamo od komerčných a investičných bánk. „Samozrejme, že je úplne jedno, či si kúpim drogy priamo od výrobcu alebo pošlem dílera. Závislosť na droge menom vytlačené peniaze je rovnaká,“ vysvetľuje europoslanec.

    Ako ďalej približuje, ECB vykúpila verejný dlh štátov eurozóny za 1 354 miliárd eur a zvýšila hranicu mesačných nákupov na 80 miliárd eur, čo znamená, že pri tomto trende do roku 2019 bude mať kúpenú tretinu HDP eurozóny v prípade, že má HDP eurozóny niečo vyše 10 000 miliárd eur. „Ak sa potvrdí vyššie spomenuté pravidlo, päť rokov od dosiahnutia vykúpeného verejného dlhu vo výške jednej tretiny HDP bude koncom roka 2024. Rok nato sa máme na čo tešiť. Pán Draghi si potom zaslúži gratulácie za úspešné zlikvidovanie našej spoločnej euromeny,“ spresnil.

    - Reklama -