Je jedno, či imigrantov dnes prijmeme, alebo nie. Ekonóm Pikora predvída, čo nás vraj čaká po roku 2020

    0
    Zachránení africkí imigranti (Autor: TASR)
    Pikora sa vo svojom komentári zamýšľa nad tým, že väčšina strán chce európske peniaze, a preto prijímajú imigrantov či vymýšľajú, ako to urobiť, aby získali od Únie peniaze a zároveň si prijatím migrantov nepohnevali voliča. Dnes totiž Únia, ako Pikora konštatuje, hovorí: „Ak nechcete imigrantov, nedostanete od nás peniaze!“
     
    Myslí si však, že zajtra Únia povie, „peniaze nie sú“. „Podľa mňa sa totiž po roku 2020 EÚ zachová ako lakomá macocha. Aj keby sme si vzali imigrantov milión, peňazí dá menej. Súčasná podoba európskych fondov je totiž neudržateľná a skončí,“ myslí si Pikora. Podľa jeho slov je dnešné vyhrážanie priškrtením fondov v prípade, že budeme štrajkovať s imigrantmi, len vydieraním.
     
    Spomína tiež na to, že pôvodne mala Európa jeden veľký spoločný problém – svoju vlastnú východnú časť; Európa potom chcela Východu v takzvanej kohézii pomôcť. „No a dnes má Európa navyše ešte druhý veľký problém, a to imigráciu. Tá je pre bežného Francúza či Taliana problém oveľa väčší než chudobný Balkán. A pretože to je problém spoločný, zdá sa logické, že sa bude riešiť spoločne. Takže peniaze, ktoré pôvodne mali ísť na Východ, pôjdu na imigrantov,“ dodal Pikora.
     
    Imigračný problém sa potom napriek „optimistickým“ správam z prvej polovice roka o tom, že imigrantov údajne ubúda, podľa Pikoru nijako nezmenšuje. „Naopak bude v nasledujúcich rokoch ešte eskalovať. A proeurópske strany sa len naivne domnievajú, že situáciu dokážu nejako záhadne, uregulovať. Čiže problém bude užierať čoraz viac peňazí. A na fondy bude peňazí zostávať čím ďalej menej. Je úplne jedno, či teraz budeme rebelovať proti kvótam a imigrantov neprijmeme, alebo budeme poslušní. Či tak, alebo onak, musíme sa naučiť žiť bez dotácií a spoliehať sa predovšetkým sami na seba. Nie na európske peniaze,“ uzavrel.
     
    Pôvodný text nájdete TU
     
    - Reklama -