Je dobojované. Výhrážky, nepriateľstvo a sankcie vystriedali dohody o spolupráci

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Jeho turecký rezortný kolega Mevlüt Čavušoglu povedal, že Turecko vedie s džihádistickou skupinou Islamský štát (IS) otvorenú vojnu. Zdôraznil, že IS nemá s islamom nič spoločné.

    Na margo vývoja v Sýrii, kde IS kontroluje časti územia, Čavušoglu uviedol, že “situácia je veľmi zložitá a vývoj nie je povzbudivý.” Súčasne však vyhlásil, že “ak budeme pracovať spoločne na tom, aby sa rešpektovalo prímerie, bola zabezpečená humanitárna pomoc, našlo sa politické východisko (z konfliktu), potom dospejeme k riešeniu”. Podľa jeho názoru treba čo najskôr obnoviť mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa konali v Ženeve.

    Dodal, že s Lavrovom sa dohodli na tesnej spolupráci. “IS útočí na Turecko, lebo sme v prvej línii boja s ním a pomáhame koalícii.” Podľa jeho názoru IS nemá nič spoločné s islamom, ktorý označil za “náboženstvo mieru”. “Je nutné zlikvidovať ideológiu IS,” zdôraznil Čavušoglu. Čavušoglu okrem toho uviedol, že po normalizácii vzťahov s Ruskom je turecká strana pripravená na prijímanie hostí z Ruska.

    Stane sa tak po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin svojím štvrtkovým výnosom zrušil obmedzenia na zájazdy a charterové lety do Turecka. Iné reštrikcie, ktoré Rusko uvalilo na Turecko, zatiaľ platia, ale ruská vláda má v dohľadom čase rokovať s tureckým vládnym kabinetom o návrhoch na normalizáciu vzťahov. 

    Rusko-turecké vzťahy sa výrazne skomplikovali vlani v novembri, po zostrelení ruského stíhacieho bombardéra, ktorý bol na misii v sýrskom pohraničí v rámci pomoci sýrskej vládnej armáde v jej boji proti islamistickým povstalcom. 

    Podnetom pre začiatok normalizácie rusko-tureckých vzťahov bol list, ktorý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaslal Putinovi a v ktorom sa ospravedlnil za zostrelenie ruského lietadla. O deň neskôr sa odohral teroristický útok na istanbulskom letisku, po ktorom sa Putin telefonicky spojil s Erdoganom, aby mu vyjadril sústrasť a oznámil aj zrušenie reštrikcií voči Turecku, platných v oblasti cestovného ruchu.

    - Reklama -