Je alternatívou globalizácie. Zničí staré mocenské centrá v USA a podporuje Rusko. Velebenie Trumpa na Balkáne

    0

    Stovky presvedčených národniarov vyšli do ulíc Belehradu v čase, keď hlavné mesto Srbska navštívil zástupca amerického prezidenta. Joe Biden však pravdepodobne nečakal, že ho okrem oficiálnej delegácie „privítajú“ aj odporcovia demokratov, ktorí by ho najradšej na Balkáne ani nevideli.

    Namiesto toho, aby amerického prezidenta vítali ako zástupcu národa, ktorý sa postaral o rozpad Juhoslávie, sa Joe Biden dočkal len sloganov na podporu republikána Donalda Trumpa. Práve on má svojou antiimigračnou rétorikou stále viac priaznivcov nielen v Spojených štátoch, ale aj v zahraničí, a Srbsko, z ktorého počas vojny v bývalej Juhoslávii mnohí ušli práve do USA, nie je v tomto smere žiadna výnimka.

    Národniar či vojnový zločinec?

    Na čelo srbských ultranacionalistov, ktorí v utorok prišli podporiť Trumpa a poslať Bidena kade ľahšie, sa postavil predseda srbskej Radikálnej strany Vojislav Šešelj. Tento muž však patrí ku kontroverzným postavám srbskej histórie. Pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Šešelj čelil obvineniam z vojnových zločinov, ktoré mal spáchať počas konfliktu na Balkáne v 90. rokoch minulého storočia.

    Vojislava Šešelja však medzinárodný súd zbavili viny z vojnových zločinov v marci tohto roka. Hlavný prokurátor ICTY vtedy vyhlásil, že sa proti rozsudku odvolá. Šešelj je však už dávno doma v Srbsku a vedie nacionalistov z Radikálnej strany.

    Na demonštrácii zo začiatku tohto týždňa Šešlj apeloval najmä na srbských krajanov, ktorí žijú v USA a majú americké občianstvo, aby v prezidentských voľbách dali hlas republikánovi.  „Voľte Trumpa pre budúcnosť Srbska. Trump je alternatívou globalizácie, on zničí staré mocenské centrá v USA a podporuje Rusko,“ uviedol počas protestu Vojislav Šešelj.

    Portál Balkan Insight, sponzorovaný podľa informácií stránky Intercept Európskou komisiou, uvádza, že Šešelj naďalej podporuje vznik „veľkého Srbska“ a Bosnu údajne stále označuje za srbskú. „Ak sa to moslimským fundamentalistom nepáči, môžu si zbaliť svoje veci a odísť,“ odkázal už dávnejšie Šešelj moslimskému obyvateľstvu, ktoré bolo terčom etnických nepokojov na Balkáne v 90. rokoch.

    Protesty proti demokratickému viceprezidentovi Bidenovi a podpora republikána Trumpa však nie sú v srbských politických podmienkach až také prekvapivé. Tamojší nacionalisti totiž nevedia americkému exprezidentovi Billovi Clintonovi odpustiť bombardovanie Belehradu počas konfliktu v bývalej Juhoslávii. Na Belehrad a ďalšie časti krajiny v roku 1999 dopadali bomby spojencov z NATO takmer 80 dní. Západ vtedy uviedol, že intervencia, ktorá nemala mandát OSN, bola jediným spôsobom, ako zastaviť etnické čistky Albáncov páchané srbskou armádou v Kosove.

    Bol to práve Joe Biden, kto len jeden jediný deň pred začiatkom bombardovania Juhoslávie jednotkami NATO, presadil v Senáte rezolúciu, ktorá dala vtedajšiemu prezidentovi Billlovi Clintonovi mandát na začatie operácie.

    Radikálni nacionalisti v Srbsku tvrdia, že k žiadnym zločinom ani etnickým čistkám na Balkáne nedochádzalo. Faktom však zostáva, že počas vojny v bývalej Juhoslávii a následnej kampane spojencov z NATO zomrelo na Balkáne viac ako 100 000 ľudí. „Chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť rodinám tých, ktorých životy vyhasli počas vojen v 90. rokoch vrátane tých, ktorí boli zavraždení počas leteckých útokov NATO,“ uviedol Vojislav Šešelj vo chvíli, keď okolo protestujúceho davu prechádzal Joe Biden a srbský premiér Aleksandar Vučić.

    - Reklama -